onsdag 10 december 2014

Följetongen Utförsäkringar fortsätter tyvärr

För bara några månader sedan kände jag hopp om att systemet med de inhumana utförsäkringarna i Sverige skulle försvinna i sommar. Tyvärr gick inte regeringens budget igenom. Vilket i sin tur innebär att vi får fortsätta att leva med Alliansens budget tills vidare med allt vad det innebär för den enskilda individen och samhället.

Idag skriver Dagens Arena om att 13.200 människor beräknas utförsäkras under 2015. Vissa av dessa människor utförsäkras både för andra och tredje gången. Detta trots att man inte på något sätt har kunnat bevisa att systemet med utförsäkringar gjort att många fler människor kommit i arbete. Det stora flertalet har i stället efter utförsäkringen kommit tillbaka i sjukförsäkring igen.

Jag känner sorg i mitt hjärta. Det finns inget rätt i att utförsäkra sjuka människor. Det är inhumant. Sjukdom går sällan att tidsbestämma. Att stressa fram läkning skapar ohälsa i stället för tvärtom. Alldeles särskilt när det gäller psykisk ohälsa. Att göra människor fattiga skapar ohälsa i stället för hälsa.

När man talar om 13.200 människor som ska utförsäkras, räknar man inte med alla anhöriga som också påverkas av oro och försämrad ekonomi. Barn, partners och andra anhöriga till de utförsäkrade. Det är alltså mångdubbelt fler än 13.200 människor som påverkas negativt när man nämner den här siffran. Stressen och oron kring ekonomin vid en utförsäkring kan också skapa problem i relationer.

De inhumana utförsäkringarna som Alliansen beslutade om 2008 fortsätter alltså tyvärr ett bra tag till.

Tills vi väljare bestämmer oss för att rösta bort det systemet.

Tills den dagen vi väljare bestämmer oss för att rösta för ett samhälle med välfärd och humana trygghetssystem i stället för motsatsen.

Vilket samhälle vill jag att mina älskade, mina barn och barnbarn ska växa upp i?

En så viktig fråga i Sverige idag att ställa till sig själv.


Lästips:

"Utförsäkringen av sjuka blir Kinberg Batras julklapp" (Aftonbladet)

"I ett friskt land ska man kunna bli sjuk" (Aftonbladet)

"Alliansen och SD väljer fler utförsäkringar" (Svenska Dagbladet)

Före Lucia
Därute viner vinden

Nyheterna alarmerar
om snö och storm

Svart som natten
utanför mitt fönster

Fast redan morgon

Snart Lucia ...

Lyser upp vägen
för vandrarna
där i mörkret

Som är jag

Och min hund


(Anna-Karin)