onsdag 10 september 2014

TV4:s valdebatt och fem anledningar att rösta nej till alliansen

Ibland har det känts som att där inte är så stora skillnader mellan alliansen och övriga partier när jag lyssnat på valdebatter och läst i tidningarna.

Senast igår såg jag TV4:s utfrågning av alliansen. En bra utfrågning tycker jag. Där Annie Lööf blev svarslös när det gällde Vattenfall och man till och med vågade sig på att pressa Fredrik Reinfeldt lite om utförsäkringarna. Även om han slingrade sig undan den frågan alltför lätt enligt mig. Jag ser fram mot att se övriga partier utfrågas ikväll i TV4.

Så småningom har ju mer jag lyssnat och läst och tänkt flera viktiga skillnader visat sig. Skillnader i människosyn, i värderingar och inte minst i hur man ser på ett samhälle och ökade klyftor mellan människor.

Alliansens politik handlar i mycket om att individen och familjen har större betydelse än samhället. Frågan är om den politiken vill ha ett samhälle överhuvudtaget?

Övriga partiers politik vill att där ska finnas ett samhälle som tar ansvar förutom individens och familjernas ansvar.

Här är fem anledningar från mig till att rösta nej till alliansen och i stället ja till en politik med välfärd för alla och minskade klyftor i ett samhälle:

1. Människor kommer inte längre att utförsäkras när de är sjuka. Den bortre tidsgränsen kommer att försvinna i sjukförsäkringen samtidigt som alliansen förlorar makten. S, MP och V har tydligt uttryckt att de kommer att ta bort utförsäkringarna.

2. Miljön kommer att hamna i fokus mer än under alliansens tid. Visserligen säger sig alliansen värna om miljön. Fast i praktiken, vad har egentligen hänt på det området som är positivt för miljön under alla de åtta långa år som de haft makten att förändra?

3. De ekonomiska klyftorna mellan människor kommer att minska successivt när alliansens politik förlorar makten. Genom medvetna förändringar i skattepolitiken för ett jämlikt samhälle i stället för tvärtom, kommer de mest förmögna att få det lite sämre vilket de har råd med anser jag och de mest fattiga i vårt samhälle kommer att få det lite bättre. En förändring i rätt riktning för att skapa ett samhälle i stället för att rasera samhället som jag upplever att alliansens politik har gjort de senaste åtta åren. Ordet "Sverigebygget" från alliansens sida är rent trams, enligt mig. Vi behöver en ny politik för att bygga Sverige. Att bygga ett land är så mycket mer än att bygga bostäder. Det handlar om att framförallt bygga ett samhälle där människor känner sig trygga och mår bra.

4. Välfärden kommer att bli värd att kallas välfärd för alla igen i stället för ett fåtal. Vi kommer att få se en politik där man minskar segregationen mellan olika skolor och bostadsområden i stället för att se den öka som skett under alliansens tid. Bra skolor för alla i stället för ett fåtal elitskolor. Det kommer att skapas fler jobb inom vården, miljön och skolan. Ersättningarna inom socialförsäkringarna kommer att höjas. Och som jag nämnt tidigare kommer stupstocken i sjukförsäkringen, utförsäkringarna, att bli ett skamfyllt minne blott i Sveriges historia.

5. Vi kommer att få in något nytt och fräscht och piggt i Sveriges politik efter åtta långa år med samma partiledare vid makten. Det behövs. Både för Sverige och för alliansens partiledare. En trött statsminister som Reinfeldt ofta sett ut att vara de senaste två åren för mig, behöver bytas ut mot en ny piggare "variant" (eller flera nya pigga tillsammans) med kraft, visioner och drömmar."Och hur kan vi acceptera de här sinnessjuka ekonomiska klyftorna? Hur kan vissa få för sig att de ska ha miljonbonusar, i det ligger en sorts människoförakt. Att vissa människor skulle vara värda så mycket mer än andra.. Osmakligt. Att jämna ut de sociala och ekonomiska skillnaderna borde bli valets stora fråga. Jag tror att vi annars är på väg mot en kapitalism utan demokrati. Demokrati är folkmakt, enligt uppslagsboken. Det verkar som om vissa har glömt det."

(Thommy Berggren, skådespelare och regissör, medverkande bland annat i filmen "Godheten" av Stefan Jarl, intervju i DN 2014-08-24)


Klicka HÄR för att lyssna på en härlig låt! 

Klicka HÄR  - lyssna på Plånboken i P1 om hur privatekonomin för de mest utsatta och de sjuka i Sverige försämrats under alliansens tid vid makten.


#svpol#socialpolitik#val2014