fredag 13 februari 2015

Mitt romantiska Jönköping


Jönköping är den perfekta platsen för romantik. Vätterstranden, mysiga caféer, Stadsparken, Piren, fantastiska vyer och badsjöar, nära till vatten och ett av Sveriges vackraste rosarier.

Vattenledningsparken med sina fontäner som bildar mäktiga isskulpturer under kalla vintrar. Den mäktiga utsikten över Vätterlandskapet därifrån.

Jönköping har en så mysig stadsmiljö med bra shopping, Vi har Filmstaden och restauranger för olika smak och plånbok. Vårt nya kulturhus Spira, Konserthuset, den vackra romantiska gamla Jönköpings stadsteater för romantik kombinerat med kultur.

För att inte tala om Tage Andersens kultur- och blomparadis Gunillaberg. Eller Västra Torgets charmiga förvandling genom de olika årstiderna. Från försäljning av blommande penséer och färgsprakande fastlagsris på våren till julgranar och vackra dörrkransar på vintern.

Trakterna öster om Jönköping med blommande fruktträd på försommaren, Smålands Kivik. Underbar natur kring Landsjön för ett romantiskt möte.

Bron över Munksjön där nyförälskade par börjat hänga romantiska hänglås som bevis på sin kärlek.

Skimrande månsken och oförglömliga solnedgångar över Vättern.

Vem sa att Jönköping inte skulle vara romantiskt?

Jönköping - Smålands Venedig, säger jag.

Sen har vi ju HV71 också. 

Här är mina bildbevis från romantikens stad Jönköping! 


Romantisk vårkorg med blommor utanför caféet Bryggan centralt med utsikt över Munksjön. Läge för en vårpuss där snart.Snart blommar kameliorna hos Tage Andersens Gunillaberg. En varm kram kanske där bland alla ljuvliga kamelior? Eller varför inte ett frieri? Bröllop?Snart fylls Västra Torget i Jönköping av romantiska penséer i alla möjliga nyanser. Här finns dofter, färger och vänliga ögonmöten mellan människor.Underbara Brunstorps Gård! En sagolik utsikt över Vättern. Ta med picnic-korgen och sätt dig i grönskan eller i lusthuset lite högre upp och bara var med varandra. En plats för sinnlig njutning med örtagård, blommor och gamla fruktträd.Rosariet. En av de vackraste parkerna i Sverige. Vandra bland gammaldags doftande rosenbuskar. Doft av lavendel, äkta rosor och nepeta. Överväldigande pioner. Där finns något sinnligt hela sommarhalvåret. Dessutom en fantastisk utsikt över Vättern och Jönköping. Promenera fem minuter ned till Vätterstranden. Slå dig ned på en bänk och bara njut och håll varandras händer en stund. Ta med picnic-korgen med jordgubbar, cider eller vin. I Rosariet finns lusthus att fika i för den som vill. Svalkande grönska. Ett sommarcafé. En liten damm med näckrosor, guldfiskar och sköldpaddor. De senaste åren händer det att man har turen att få se ett brudpar vigas i Rosariet när man är där på besök. Bröllopsfotograferingar har också blivit allt mer vanligt i Rosariet.

 
Gyllene solnedgång över Vättern. Finns det något mer romantiskt? Vad som helst kan hända efteråt.Utsikten från lusthuset vid Brunstorps Gård i vårens skira grönska.
Vintersol lyser upp höjderna öster om Vättern.En mycket tidig högsommarmorgon på Vätterstranden. Vattentemperatur cirka 23 grader.Inlandshav brukar jag kalla Vättern ibland. Ljudet från vågorna är avstressande. Ett par timmar där så har min puls gått ned lika mycket som efter ett yoga-pass. Den långa sandstranden är perfekt för en promenad hand i hand med någon som man tycker om. Året om, inte bara sommartid.Murgrönan breder ut sig intill Vättern.För den som inte gillar att få sand mellan tårna finns det gott om stora gräsytor intill Vätterstranden där man kan vara tillsammans på en blommig filt i allt det gröna och sköna. Ligga på rygg och titta på molnen som drar förbi.Sol eller skugga. Det är bara att välja för intill Vättern finns stora träd att sitta under heta dagar. Eller bara njuta av i tidigt vårljus som här på bilden. Vätterstranden - Smålands riviera. Gott om bänkar att slå sig ned på längs med stranden.Piren är mötesplats för människor sommarhalvåret med alla sina olika restauranger, glasskiosker och inte minst Sveriges längsta sammanhängande bänk där man kan titta på båtarna i hamnen och hålla om varandra. Utsikten på bilden är från utsidan av en av alla de mysiga restaurangerna på Piren. I det klara Vättervattnet simmar fiskmåsar och gräsänder och ibland små söta andungar.