onsdag 31 juli 2013

Tillbaka efter semester

När jag kom hem från semestern kändes det riktigt roligt att dra ner i tvättstugan och tvätta. Jag hade fått med mig så mycket ny energi hem, att jag till och med i rena farten städade av den lilla toan i källarplanet intill tvättstugan.

Sol, värme, salta bad, sand mellan tårna, naturupplevelser och att vara lat hade tydligen gjort så mycket för mig på knappt en vecka. Tack, sommar!

Det sägs att om man som kvinna åker på mini-semester tre gånger per år, minskar risken att bli utmattad betydligt. Det är bättre om man åker på tre kortare semestrar under året än en längre tidsmässigt.

Som väl de flesta känner till vid det här laget, ökar kvinnors stresshormoner i hemmet och minskar när de inte är i hemmet. Kanske är det en förklaring till varför kvinnors mini-semestrar är en sorts skydd mot utmattning.

Där tänker jag direkt på hur många ensamstående kvinnor med barn som kan ha svårt ekonomiskt att unna sig semestrar. För att inte tala om de utförsäkrade eller de långtidssjukskrivna. De arbetslösa. Det blir en ond spiral som kan vara svår att ta sig ur.

När jag kom hem kom regnet.

Det kändes underbart.

Som äldsta dottern sa till mig är det väl ett tecken på att vi verkligen har sommar i Sverige i år; när man blir glad över att det regnar.

Dags för mig att planera in en ny mini-semester i min kalender nu.