tisdag 23 november 2010

Jobba långsammare


Det snöar och har snöat hela natten. Det ser ut att bli en vit advent hos mig i år. Just nu har kanske flygplanet med min äldsta dotter landat i Göteborg. Eller så är det kvar uppe i luften fortfarande och väntar på att få landa. Jag har chattat med en vän på FB och jag har läst sista korrekturet för diktantologin.

Jag landar i mig själv när jag mediterar en stund och när jag sedan plockar ur diskmaskinen. Efter meditationen känner jag att jag gör lugnare rörelser än normalt, hela jag känner mig fylld av frid och tillit. En så skön känsla! De lugna rörelserna får mitt inre att känna lugn och ro. Kropp och själ hör samman, utan tvekan, för mig.

Det betyder, för mig, att om jag känner mig stressad kan det vara klokt att dra ned på hastigheten. Arbeta långsammare. Prova, känn vad som händer. För mig händer det massor!

Motsatt gäller också för mig. Känner jag mig seg, kan jag bli pigg genom att öka takten i det jag gör.

Tänk om... tänk om vi alla jobbade lite, lite långsammare? Är det en "farlig" tanke? Skulle världen rasa samman?

Tänk tanken att något affärsbiträde tog sig tid att långsamt med fullt fokus slå in vackra paket av julklapparna som man säljer nu.

Tänk tanken att någon som jobbar inom vården tog sig tid att sätta sig och hålla handen och tala med den sjuka, kanske gamla människan, tid att se människan in i ögonen.

Tänk tanken att vi, ibland, tog oss lite mera tid med det vi gör. Lät saker få ta tid. Jobba långsammare. Är det en "farlig" tanke? Eller är det rentav nyckeln till ett sundare liv?