tisdag 2 december 2014

Kärlek mot mörkrets krafter

När mörkrets krafter vill lägga sig tungt över Sverige ...

Just då är den stund
vi människor
behöver visa
mer kärlek
till varandra
än någonsin förut.(Anna-Karin) 


Budgeten - Fortsatt sandlådepolitik eller ansvarstagande?

Jag ska ärligt erkänna att jag har vilat från media efter valet. Läst med ett öga och lyssnat med ett öra i stället för båda. Det finns en gräns för vad jag orkar med.

Mycket snart är det dags att rösta om budgeten i riksdagen och plötsligt kan jag inte låta bli att lyssna med båda öronen och läsa med båda ögonen igen. Det är alltför spännande för att jag ska kunna låta bli.

Idag ska SD berätta hur de tänker rösta när det gäller budgeten imorgon. Jag anar att många håller andan just nu. Vad ska deras svar bli? Vart kommer det att leda? Ett kostsamt nyval? Eller att regeringen backar och försöker förhandla med ett fortfarande tjurigt och oansvarigt före detta Alliansen som likt små ungar i en sandlåda envisas med att inte lämna från sig spaden och hinken till någon annan.

Om jag var förälder i den sandlådan, skulle jag bestämt och tydligt berätta för de som satt i den, att i stället för att bråka så delar man med sig till varandra. Man kompromissar. Förhandlar. "Titta här, du får låna spaden av mig om jag får låna hinken av dig. Och titta här, vi kan ju faktiskt gräva tillsammans i sanden. Oj, nu vet jag! Vi bygger ett sandslott! Tillsammans!"

Så enkelt som förälder i en sandlåda. Och så svårt det kan vara med vuxna människor i politiken ibland. Väx upp och ta ansvar för Sverige och respektera hur det svenska folket har valt, vill jag säga till de politiker som imorgon röstar om budgeten.

Jag citerar Karin Pettersson i Aftonbladet: "Snälla Annie Lööf, nu vill vi ha jullov."

I en intervju i Dagens Nyheter idag svarar Stefan Löfven så här på frågan om vad allianspartierna skulle vinna på att försvaga sitt regeringsalternativ genom att samarbeta med regeringen:

"Få igenom sin politik." (Stefan Löfvén)

Jag kan inte göra mer som enskild medborgare i Sverige nu än att lita till att politikerna däruppe så här i elfte timmen bestämmer sig för att samla sig för Sveriges bästa och börjar bete sig som de vuxna ansvarstagande människor de borde vara.

Jag vill se ett slut på sandlådepolitiken nu bums. Fortsätter det så som det gjort sedan valet är risken stor att politikerföraktet växer i Sverige. Att människor slutar bry sig alltmer. Och då blir vi alla förlorare.

Det värsta av allt är att då förlorar vi också demokratin.

Idag ber jag en bön för Sverige.


Lästips: "Vi ger ett mer jämlikt och jämställt Sverige" (Aftonbladet)

"Nu vill vi se politiskt ansvar och ledarskap" (TCO, Aftonbladet)

"Tryggheten i Sverige måste återupprättas" (Stefan Löfvén, Aftonbladet)

"Löfvén bör självklart utlysa nyval" (Göran Greider, SVT)

"Fy fan för er som ser på när det går åt helvete" (Alex Schulman, Aftonbladet)

"Borgarna visar hur svaga de är" (Daniel Swedin, Aftonbladet)