tisdag 14 december 2010

Köpt julgran på Plantagen


Utanför Plantagen låg meterhöga travar med julgranar i nät, som att de var stora fiskar som någon fångat. Mellan raderna av julstjärnor, julgrupper, blomkrukor i alla möjliga färger fast fler röda än vanligt, knoppande amaryllis i olika höjder och med lappar om vit, röd, rosa, blommande hyacinter och knoppande hyacinter, julpynt, julgrisar, julbockar och konstgjorda julkransar eller äkta lingonkransar, kom jag äntligen ner till den delen av Plantagen där de riktiga julgranarna fanns.

Sedan kanske tre år tillbaka har tonåringen efter många års tjat fått sin önskan igenom att vi ska ha en Disney-gran under julen. En Disney-gran är en ädelgran, kraftigare än den vanliga svenska granen. Den allra största fördelen jag upptäckt med en Disney-gran är att den inte barrar. Precis samma fördel som med en plastgran. Jag har en plastgran i gillestugan, den är vacker och vi monterar ihop den till advent. Fast än har jag inte kommit dit att jag vill ha plastgran till jul, då vill jag att det ska dofta gran i huset.

När jag handlar gran är jag inte särskilt kräsen, tycker jag. Den ska ha tillräckligt stabila grenar så att inte pyntet ramlar av. Det ska vara så mycket grenar att de täcker stammen så mycket som möjligt. Den ska vara grön. Om det är kortare grenar på en sida, tycker jag att det är en fördel. Då kan jag ställa den sidan av granen mot väggen, så tar granen mindre plats i rummet.

Den tredje granen jag höll i uppfyllde mina krav, så den fick det bli. Vandrade med den utvalda granen genom de långa gångarna med ännu mera julpynt, trädgårdsjulpynt, sidenblommor, servetter, utemöbler, pyttesmå och jättestora ljuslyktor, mossa, vattenfontäner, kaminer, marschallhållare, godis och till sist var jag framme vid kassan och kunde betala.

Det finns nog fördelar med att åka till skogen och hugga sin egen gran, om man har en skog. Man slipper allt det andra runt omkring. Allt jultillbehören som vi människor har hittat på.

Nu står julgranen och väntar i garaget. In i huset kommer den inte förrän dagen före julafton. Det är en mycket sträng tradition hemma hos mig. Nåde den som nämner något om att granen ska komma in i huset innan dess.