söndag 1 mars 2015

Utförsäkringarna går i graven enligt SVT - men NÄR undrar jag?

Än en gång väcks mitt hopp om att det inhumana systemet med utförsäkringar ska försvinna, när jag ikväll läser nyheterna i SVT.

Men NÄR kommer de att försvinna?

Mycket snabbt vill jag se ett slut på detta nu. Allt för många människor lider och har fått lida sedan systemet med att utförsäkra sjuka människor infördes under tiden med Alliansen. Ca 100.000 människor har idag utförsäkrats i Sverige och för varje dag fortsätter människor att utförsäkras.

Firar gör jag först när jag verkligen vet att utförsäkringarna inte längre finns kvar. Och att där är ett människovärdigt sjukförsäkringssystem i Sverige igen.

Jag minns fortfarande så väl min besvikelse när SD gjorde det möjligt för alliansens budget att leva vidare trots regeringsskifte. Med allt vad det har inneburit för bland annat förändringar till bättre  socialförsäkringssystem i Sverige.

I Aftonbladet ikväll säger Gunnar Axen (m), ordförande för kommittén som sköter utredningen om socialförsäkringarna, att ett antal nya åtgärder ska göra att rehabilitering går snabbare. Bra ibland tänker jag. Fast ibland fullkomligt förödande att försöka ett påskyndande av ohälsa hos en människa. Särskilt psykisk och stressrelaterad ohälsa. 

Viktigt att se till individens unika tillstånd hela vägen mot tillfrisknande tycker jag.

Imorgon får vi veta mer i den stora utredningen om socialförsäkringarna.


#Blogg100


Lästips:

"Låt alla som kan jobba" (Arbetet)

"Utförsäkringarna avskaffas?" (Solrosuppropet)

"Tidsgränsen för sjukförsäkringen försvinner" (Aftonbladet)

"Utredning sviker opinionen för stärka socialförsäkringar" (Dagens Nyheter)

"Flera steg innan bortre kassagräns försvinner" (SVT)

"Månadsuppföljning sjukförsäkringen" (Försäkringskassan)

"Vi vill veta vad stupstocken ersätts med" (Dagens Arena)

#Blogg100 för fjärde året - Skriver mig in i sommaren


För fjärde året i rad kör #Blogg100 igång idag. Utmaningen för mig som bloggare är att skriva/skapa ett blogginlägg 100 dagar i rad. Långt eller kort, bild, text eller musik spelar ingen roll.

Jag har varit med i Blogg100 två gånger tidigare. För mig har det blivit ett sätt att ta mig från den trötta gråa mörka senvintern in i den blommande ljumma ljusa försommaren.

Så tänker jag göra i år också.

Det finns inget tvång i bloggutmaningen. Bara ren och skär lust och fri vilja. Det gillar jag.

Det är också så roligt att hitta till andra likasinnade, till andra människor som bloggar som jag gör och att ta del av deras erfarenheter, tankar och liv som de delar med sig av.

Förresten, jag tog en genväg till våren igår. Åkte söderut. Hälsade på min lillebror på Österlen.

Ljuset, snödropparna och vintergäcken, havet, Brösarps backar ... så vackert och så hoppingivande!

Fast vinden var kall och det var försäsongsödsligt att vara där jämfört med under sommaren.


#Blogg100Härliga Mediyogan hos Medborgarskolan

Åh så skönt det var att sträcka ut mig på ullmattan på Mediyogan hos Medborgarskolan i veckan! Börja yogaandas och känna efter var spänningarna fanns i min kropp just då.

Sedan de lugna och ändå så kraftfulla övningarna som kursledaren guidade oss deltagare genom. Övning, andas, vila. Vilan är lika viktig som själva övningen för kropp och själ. Tänk så viktigt att bli påmind om just det i vår tid.

För varje övning kände jag hur jag blev mer och mer avslappnad. Hur min kropp sträcktes ut och sjönk allt tyngre ner i ullmattan.

En lång meditation avslutade passet.

"Pressa er inte nu", berättade ledaren för oss i gruppen. "Nu har ni gjort så många pass yoga att kanske ni kan känna viss ostadighet. Bara ta emot det ni känner och låt det passera. Smärta kan ligga långt tillbaka i tiden och gett spänningar länge. Med hjälp av yogan och meditationen löser man upp de här spänningarna. Kroppen behöver vila och tid för att vänja sig vid det nya."

Jag kände mig mycket känslosam efter det här yogapasset. Mer än vanligt. Mycket nära till så många känslor, både tårar och skratt.

Jag märker också att jag har allt lättare för att hitta till ett behagligt läge i min kropp. Ett läge där ryggen och nacken smärtar mindre och det känns lättare att röra mig.

Yogan och meditationen är fantastiska verktyg för att läka kropp och själ, tycker jag.

Känner mig så glad att jag anmälde mig till kursen hos Medborgarskolan och är igång med yogan igen efter ett längre uppehåll.