fredag 12 juli 2013

Allsången och Håkan Hellströms konsert

Äntligen på väg till Allsången igen! (Foto: Isabelle Mattsson)


Halv tio på förmiddagen i tisdags köade jag och äldsta dottern för att komma in på Skansen i Stockholm. Där var redan fullt med folk. De allra flesta tonåringar. Håkan Hellström var det stora dragplåstret. Och inte minst hans en timme långa konsert direkt efter Allsången.

Det var tredje gången som jag såg Håkan Hellström live på Allsången. Med viss erfarenhet i bagaget märker jag att jag klarar en heldag framför scenen på Skansen allt bättre. Så, här är lite tips till dig som kanske vill uppleva en sådan dag:

Ta med ryggsäck, liten kudde att sitta på, vattenflaska, picknick-mat som klarar värme. En kofta eller jacka. Solhatt eller regncape eller både och beroende på väder. Glatt humör. Lust att sjunga.

Man får hålla EN plats på bänkarna framför scenen. Eftersom vi var två som reste turades vi om att ibland röra på oss. Är man ensam brukar man kunna be bänkgrannen hålla ens plats.

Så här glada är man när man hittat en bra sittplats framför scenen på Allsången.


Från scenen upplever man massor under nästan hela dagen. Musik, repetioner med de olika artisterna. Skämt från människorna på scenen. Kameramän både på marken och i luften. Med mera, med mera.

Det är svårt att tänka sig hur mycket jobb som ligger bakom det en timme långa programmet tror jag, utan att ha upplevt det på plats.

Det var tredje gången som jag var där för att inte minst se Håkan Hellström live. Nu har jag sett honom live tio gånger i mitt liv. Han blir bara bättre och bättre som artist, låtskrivare och musiker, tycker jag. Hans texter berör mig mycket starkt, liksom musiken.

Håkan Hellström med band repeterar inför kvällens direktsändning.


Allsången på Skansen är en riktig folkfest. När man är där hela dagen och har en sittplats på en bänk, hamnar man för en dag i en så vänlig värld full av sjungande, glada, förväntansfulla människor. Man hjälps åt, vaktar varandras platser när någon behöver gå på toa. Bjuder varandra på mat och godis och småprat. Skrattar och sjunger tillsammans. En härlig gemenskap tycker jag.

I tisdags var det mycket varmt i Stockholm. Värdarna på Allsången gick runt med sprayflaskor och sprutade vatten på oss. Härligt uppfriskande och också skrattframkallande. Det fanns tillgång till vatten på många ställen. Från scenen uppmanade man oss att dricka, dricka, dricka. För att inte svimma i hettan.


Jag köpte en fin solhatt på Skansen för att slippa få solsting i hettan där.


Och medan jag beundrade utsikten över ett sagolikt vackert Stockholm under en klarblå molnfri himmel och såg de olika artisternas repetitioner, närmade sig direktsändningen med stormsteg. 

Ibland gick jag undan och njöt av den vackra utsikten över Stockholm.

Tiden flög iväg snabbt. Det fanns mer än 26.000 människor i publiken berättade Måns Zelmerlöw. Och en kö från Skansen ända ner till Djurgårdsfärjan. Alla fick inte plats på Skansen den här kvällen.

Måns Zelmerlöw filmas av en kameraman under repetitionerna.
 
Strax innan programmet drog igång. Minuterna innan Måns Zelmerlöw sparkade iväg fotbollen över publikhavet, var publiken på uppmaning knäpptyst. Sedan rullade "bollen" igång. Själva direktsändningen.

Direkt efteråt var det Håkan Hellströms konsert med inbjudna gäster. I slutet, efter sändning, sprang Håkan ner och dansade på bänken med oss alla precis bakom mig. En sådan där stund som jag sparar för alltid i mitt hjärta. 


Håkan Hellström är en människa och artist som sprider så mycket energi, glädje och kärlek runt omkring sig. På nära håll ser man att han är en spenslig man med varma, sårbara ögon. En medmänniska som sett och ser både det svarta och det ljusa i livet, alla livets nyanser. Och som har en säregen förmåga att förmedla livet i ord och musik.


"Fortsätt

Jag tror 


När vi går genom tiden


Att allt det bästa 
Inte hänt än


Fortsätt""Fortsätt ...

När dom lynchat sista hoppet

Fortsätt

När allt du levt för
räknats ut
som ett skämt

Där under träden bakom stängslet
finns en stig för dig

Fortsätt ..."

(Håkan Hellström)Underbare Håkan Hellström. En människa som ger ut så mycket av sig själv på scenen.

 Konserten med Håkan var en magisk upplevelse. Alla som kan Håkans texter utantill och sjunger med av full kraft. Alla känslor. Skratt blandas med tårar. Den vackra sommarkvällen med utsikt över Stockholm, grönska och fjärden. 

(Länk till klipp på YouTube med den underbara låten "Du är snart där" från Allsången i tisdags.)

Jag var så berörd av alltsammans att till sist rann tårarna ur ögonen på mig. Och just då lyckades kameramannen på TV fånga in mig så jag var hux flux med i TV utan att ha en aning om att jag var det. Det var andra som berättade för mig att de sett mig i TV efteråt. Och nu har jag själv sett mig på TV i SVT Play. 

Jag kom med i TV utan att jag ens märkte det. Så berörd jag var i den stunden. Så mycket känslor.


Dagen efter konserten kände två kvinnor igen mig från TV-programmet under frukosten på hotellet. Så jag fick en mycket, mycket liten provsmak på vad det kanske kan vara att vara kändis den dagen. Jag tror inte att det är min grej, faktiskt. Även om det så klart blev minnen för livet för mig den här dagen.

Där var många bra artister på Skansen i tisdags. Ja, alla artisterna på Allsången var både se- och hörvärda.  Louise Hoffsten är en annan idol för mig. Hon sjöng om att bara döda fiskar följer med strömmen. Joshua Radin blev en stor överraskning eftersom han inte nämnts innan programmet. Hans musik och texter har jag lyssnat mycket på.

Kort sammanfattat blev den här dagen en dag jag sparar i mitt hjärta för alltid som ett av smultronen jag trätt på mitt livs strå.    

Programmet och Håkan Hellströms konsert går att se på SVT Play fram till och med den 8 augusti.

Jag hann också med att ta en fika med en kär vän när jag var i Stockholm.Nöjd och belåten på väg hem med buss igen.

Magisk solnedgång över Vättern på väg hem från Stockholm.

Stockholmsresan med den förlorade resväskan

Stolarna i Bus4you var så sköna och bekväma.

Jag och äldsta dottern åkte med Bus4yous bekväma buss till Stockholm i måndags. Målet var Allsången på Skansen och konserten med Håkan Hellström där på tisdagen.

Väl framme i Stockholm på kvällen, upptäcker vi att min resväska är borta. Och jag som hade packat ned flera älsklingskläder och en del nyinköpt. Allt var nytvättat och struket. Jag ville ju vara lite extra fin när jag skulle iväg till huvudstaden. Inte varje dag som jag är där precis.

I stället för att slappa på hotellet under kvällen som vi tänkt oss, fick vi ge oss ut på jakt efter det allra mest nödvändiga till mig. Tandborste, tandkräm, linne att sova i och en extra topp på rea. 

Min "resväska" var nu, i stället för en rullande väska med draghandtag, en plastkasse från Åhléns. Man behöver mindre än man tror, tänkte jag. Och var en helt ny erfarenhet rikare. 

Väskan är fortfarande försvunnen idag, fredag samma vecka. Jag har gjort polisanmälan och hoppas på att få ersättning från mitt försäkringsbolag. 


Min "resväska" under dagarna i Stockholm efter att min välpackade resväska försvunnit under färden.