torsdag 30 december 2010

Tankar dagen innan Nyårsafton

Min katt sover och snarkar på fönsterhyllan som vanligt. Inte verkar hon bry sig att det snart är dags att fira nyår. Hon är inte rädd för fyrverkerier, hon. Brukar stå kaxig i fönstret nära fönsterrutan och nyfiket kika ut när det smäller.

Djuren firar inga högtider vad jag förstått. Kanske att de hakar på när vi människor firar, passar på att mumsa på en extra köttbulle eller leka med julklappssnören, men firar av sig själva, det tror jag inte att de gör. Så märkliga vi människor är, kan jag tänka ibland. Vad vi kan hitta på! Undrar vem som kom på att man ska fira nyårsafton? Var det någon som inte hade något att göra just den kvällen? Eller någon som kände sig ensam och fixade till världens första nyårsfest någonsin? Jag får kanske kika i Wikipedia eller googla och läsa om traditionen att fira nyår.

Egentligen kan jag tänka att det är nyårsafton varje afton i mitt liv. Varje morgon börjar det nya året om igen för mig. Fast så klart. Det skulle kanske vara slitsamt att fira nyårsafton varje afton i mitt liv. Med festmat, festliga drycker och fyrverkerier. Varje kväll... jag tror jag skulle tröttna ganska snabbt. Vissa saker i livet behöver avstånd och tid mellan sig för att vara njutningsfulla. Som till exempel nyårsaftnar.

För att inte tala om nyårslöften... tänk om jag skulle avlägga nyårslöften varje afton i mitt liv? Fast... det kanske inte skulle vara så dumt. Påminna mig själv om det jag lovat mig själv lite oftare än en gång per år.

Men ärligt talat. Jag brukar sällan lova mig själv något på nyårsafton. Varför vet jag inte. Kanske för att jag är så plikttrogen som människa att det är en risk i sig när jag lovar mig något, risk för att jag håller alltför stenhårt fast vid det. Så tråkig är jag. Plikttrogen som en Sankt Bernhardshund.

Kanske att jag låter bli att ge nyårslöften därför att jag vill ha utrymme för spontanitet, förändring och frihet i mitt liv varje dag året om? Ja, så tror jag att det är. Fast många människor har säkert haft glädje av nyårslöften, fått dem att förändra något i sina liv.

Vad skulle jag lova mig själv om jag skulle ge ett nyårslöfte denna nyårsafton?

"Jag lovar att med den kraft jag har, under det nya året ge kärlek till både mig själv, andra människor och allt annat levande".

Det kändes som ett stort och viktigt löfte till mig själv. Jag kan redan idag börja försöka leva upp till det jag lovat. Genom att till exempel låta bli att köpa fyrverkerier, även om jag själv älskar att titta på fyrverkerier. Jag lovar att inte köpa fyrverkerier för alla stackars djurs skull, för alla de hundar som plågas så av allt smällande kring nyår.

Brukar du ge nyårslöften? Brukar du kunna hålla det du lovat? Har du något särskilt nyårslöfte som du minns?