söndag 30 januari 2011

Kan en kram vara trendig?

Jag läser i senaste numret av Kattis & Co att det är ute att kramas. Jag undrar, kan att kramas vara inne eller ute? Kan en äkta kram från hjärtat mellan två människor ha något som helst med trender att göra?

I artikeln talar man om att det har blivit allt vanligare att hälsa med en kram, något som etikettexperten Mats Danielsson tror har att göra med en efterfrågan att hälsa på ett lite hjärtligare sätt. Han tror också att umgänget på Facebook och andra sociala medier har bidragit. Men nu börjar ett motstånd växa fram.

Författaren Ann Heberlein menar enligt artikeln att ömhetsbetygelserna skapar falska närhetskänslor.

Jag läser också att kramtrenden lanserades av president Barack Obama som brukar krama de flesta han möter. Nu börjar allt fler amerikanska skolor förbjuda kramar för att de tar för mycket tid. Och jag undrar, hur känner barnen det i skolorna? När man förbjuder kramar för att de tar för mycket tid. Vilka signaler ger det från de vuxna till barnen om vad man ska prioritera som människa?

Jag bestämde mig tidigt när jag började blogga att skicka med en kram när jag fick en kommentar. För att det kändes rätt för mig, jag blev så varm i hjärtat av det som människor skrev till mig. Jag kramar människor i det verkliga livet också, när det känns i hjärtat att jag vill göra det. Jag hade en lång period som barn när jag nästan aldrig fick en enda kram, så jag vet hur det känns att aldrig få en kram. Jag vet kramens betydelse. Jag vill gärna ge en annan människa en kram, inte bara de allra närmaste utan gärna också en annan människa där det känns äkta och naturligt att göra det.

Det är ett samspel för mig mellan två människor att dela en kram. Kramar kan också vara och kännas så olika, beroende på hur nära man står varandra. Jag är ingen forskare och kan inte mycket om biologi, men nog har jag läst flera gånger om att kramar och närhet får människor att må gott. Så klart förutsatt att det inte är påtvingade kramar, vilket är något helt annat.

Ska man börja välja vilka människor man vill ge en kram med sitt förnuft? Själv så väljer jag vilka jag kramar med mitt hjärta. Oberoende av om det skulle vara trendigt eller inte.

Det känns stor skillnad på en äkta kram och en falsk för mig. Låt hjärtat bestämma hur generös du vill vara med dina kramar, inte trenderna. Jag tror att det finns många människor i vårt stressade samhälle som får alldeles för lite beröring och kramar.

Samhällsklimatet kallnar på flera olika plan. Men det gör inte jag. KRAM!