torsdag 21 februari 2013

Nya blodprover och hjärtyoga

Jag slapp svimma när sköterskan tog blodprover på mig idag inför mötet med hjärtläkaren i nästa vecka.

Kanske har jag äntligen, efter ett helt liv med skräckkänslor och svimningar vid provtagningar och fobiträning i vuxen ålder, kommit på olika knep som gör att jag slipper svimma.

Dels ser jag till att jag är utvilad. Dels lyssnar jag på musik i hörlurar från mobilen när sköterskan sticker mig. Tydligen får det min hjärna att fokusera på annat än omgivningen och mig att slappna av så att jag inte svimmar. I alla fall fungerade det idag och också i höstas. Jag blev inte ens yr trots provtagningen och miljön, så som jag brukar bli.

Efteråt firade jag att jag gått mot min rädsla inifrån mig själv med en Budapestbakelse. Den var god! Särskilt som jag väldigt sällan äter en bakelse nu för tiden.Igår fick jag nytt hopp när det gäller mitt hjärta. Jag hittade en artikel om en studie från Danderyds sjukhus. Enligt studien är yoga mer effektivt än sjukgymnastik och annan träning vid skador i hjärtat.

Så nu känner jag mig ännu mer motiverad att göra yoga varje dag.

I Institutet för Medicinsk Yogas hemsida finns det några enkla yogaövningar att börja med för den som har problem med hjärtat. Där finns också en DVD med hjärtyoga som jag tänker köpa till mig själv.

Den här låten med Jens Lekman lyssnade jag på idag när sköterskan stack mig i armen: