söndag 16 juni 2013

Jag, Ellen Key och Strand


Solig lördag i juni 2013. Jag uppfyller en dröm sedan många år, att besöka Ellen Keys Strand. Ellen Key, frihetens apostel, den starka kvinnan född 1849 som vissa hatade och andra älskade för hennes radikala, provocerande åsikter.

Hennes kamp för kvinnlig rösträtt och yttrandefrihet. Hennes kamp för kvinnors rätt till självständigt ekonomiskt oberoende. En kamp som fortsätter än idag. Inte minst när ett system med utförsäkringar gör allt fler kvinnor i Sverige ibland totalt ekonomiskt beroende av sin partner. På grund av sjukdom.

På Ellen Keys tid förlorade en kvinna sin myndighet samma dag som hon gifte sig. Det var en anledning till att Ellen Key aldrig gifte sig. En annan var kanske att hon tidigt i livet mött den stora kärleken som tyvärr var gift.

Ellen Key skrev uppmärksammade och provocerande artiklar, debatterade, föreläste och skrev så småningom också böcker.

När hennes pappa, Emil Key, som ägde en stor gård, skulle satsa på moderna jordbruksmetoder blev det övermäktigt. Han gjorde konkurs. Ellen Key blev "hemlös" och förlorade i stort sett allt en period i sitt liv.

Efter den händelsen skrev hon boken "Barnets århundrade" (1900) som såldes i många exemplar framförallt utomlands. Då var Ellen Key drygt 50 år.

Den stora inkomst hon fick tack vare boken, använde hon för att bygga sitt älskade Strand intill Vättern ett par mil från Vadstena. Där föddes och förverkligade hon sin dröm att öppna sitt hem för arbetande kvinnor för avkoppling, samtal och studier.

Fortfarande idag, 2013, har man möjlighet att ansöka om att få vara två veckor på Ellen Keys Strand. Förutsättningarna är att man jobbar med något inom Ellen Keys områden, t ex pedagogik eller vårdar barn.

Ellen Keys liv och tankar har många beröringspunkter med mig själv och vad jag värderar högt i mitt liv.

Det kändes härligt att få vandra i de vackra rummen och huset som hon i stort sett själv ritat och format. Trädgården och naturen kring huset skulle enligt Ellen Key ha ett stänk av Italien och Sverige i sig på samma gång.

Ellen Keys livsmotto var: "Meningen med livet är livet". 

Citat av Ellen Key:

"Det viktiga i ett rum är människor, blommor och böcker".

"Mod beror framförallt på viljan att vara modig".

"Kärlek är moralisk även utan formellt äktenskap, men ett äktenskap utan kärlek är omoraliskt".

"At every step the child should be allowed to meet the real experience of life; the thorns should never be plucked from his roses".

Nu låter jag bilderna berätta mer om Ellen Key och hennes hem Strand.


Ellen Keys Strand ligger på en kraftigt sluttande tomt ned mot Vättern.Blommorna betydde mycket för Ellen Key.Vackra fönster. Tyvärr fick man inte lov att fotografera interiörerna i huset.Detta är min favoritplats på Ellen Keys Strand. Ljudet från böljorna stillar min själ.Underbara Vättern.Det fanns gott om höga, blommande gullregn på Strand när jag var där.Utsikten från Ellen Keys balkong. Den enda plats där man fick fotografera inifrån.Kan det bli vackrare än så här?Italien-känsla à la Ellen Key.Ljuvligt! Med himlen som tak.Jag själv. En kvinna född i Sverige drygt hundra år senare än Ellen Key. Som har rösträtt och är myndig också som gift. Fast som aldrig någonsin tar den jämställdheten för självklar eller given.Eftersom vi var så nära, blev det en liten utflykt till charmiga Vadstena efter besöket på Strand.