fredag 19 mars 2010

Dagens låt: Håkan Hellström "Tro och tvivel"


Ofta när jag längtar efter min dotter i Brighton, så spelar jag musik med Håkan Hellström. Det har spelats så mycket Håkan Hellström i vårt hus sedan hon blev tonåring, min nu unga vuxna dotter. Så det känns lite som att hon är här hemma hos mig, när jag hör Håkan Hellströms musik. Därför valde jag "Tro och tvivel" med Håkan idag. Förutom att jag själv tycker om låten, så känner jag längtan efter min dotter idag. Musiken lindrar längtan lite.

Sakta ned farten - Slow down


Det jag skrev om igår i mitt sista inlägg i bloggen, ledde mina tankar vidare. Jag kände att jag ville skriva om att sakta ned farten. Ja, kör gärna lite långsammare i trafiken. Det är ju hastigheten som dödar, säger man. Fast det var inte trafiken jag tänkte på egentligen. Utan mera hastigheten i arbetet. Antingen det handlar om förvärvsarbete, hushållsarbete, trädgårdsarbete eller vilket annat arbete som helst.

Det är när det börjar kännas så där tungt, när andan hamnar uppe i halsen, när stressen sprider sig ut i armar och ben, det är då som jag i stället för som jag gjorde förr, ökade tempot ännu mer, i stället lägger i en annan växel. Och gör precis tvärtom. Saktar ned tempot i stället för att skruva upp det. Det gör skillnad. Ofta känns effekten direkt. Och på längre sikt är effekten kanske det som räddar liv.

Det finns förstås undantag när man inte kan göra så här. Vid akuta livräddningar till exempel. Man får välja sina tillfällen. Fundera över när det egentligen är värt att hålla på i högsta speeden, och när det inte är värt det.

Det kostar på att köra i 150 km/tim dygnet runt. Det kostar på och det är inte värt vad det kostar. Tro mig, för jag gjorde det. Jag körde i högsta hastigheten dygnet runt rakt in i väggen. Jag överlevde. Men jag tänker inte göra om det.

Prova att jobba lite långsammare ibland idag.

Det kanske, kanske till och med skulle kunna skapa ett och annat nytt jobb också. Om vi alla jobbade lite långsammare, var och en av oss.

Den tanken är särskilt fin, tycker jag.