fredag 14 oktober 2016

Motion för rättvis beskattning av de med sjukersättning

Jag läser hos Solrosuppropet om att två S-politiker lagt fram en motion om ändrad beskattning av människor med sjukersättning.

Idag beskattas de med sjukersättning orättvist och fullkomligt ologiskt betydligt hårdare än de som arbetar vid samma inkomst. Jag kan bara hoppas att det som lyfts fram i motionen kommer att bli verklighet. Det skulle definitivt bidra till ett mer jämlikt och rättvist samhälle.

Människor som har sjukersättning är redan så hårt drabbade ekonomiskt eftersom ersättningen är så låg att man ofta är under gränsen för fattigdom. Att då dessutom beskattas hårdare än andra, ja, vad ska jag säga. Det är för j-kligt rent ut sagt. Det är orättvist och det är fel och det gör att vuxna människor inte längre är ekonomiskt självständiga utan ofta beroende av en partner.

Hög tid för förändring anser jag. Men vis av erfarenheten tar jag inte ut något i förskott. Utan fortsätter att följa det som sker och om det verkligen kommer att bli en förändring. Och inte bara tomt prat och tomma löften.

Citat från Solrosuppropet:

"Socialdemokraterna Eva-Lena Jansson och Lennart Axelsson har lämnat in en motion som behandlar den orättvisa beskattningen av sjuka och av personer med sjukersättning. Man tar upp att man velat sänka skatten för de ålderspensionärer som haft sämst ekonomiska omständigheter men att man inte får glömma de sjuka. Man föreslår till och med att kanske ålderspensionärer får stå tillbaka lite om det inte finns utrymme med förbättringar för båda grupperna.
Det kan nog folk reagera på men saken är den att vi med sjukersättning betalar mera skatt än vad ålderspensionärerna gör. Vid en inkomst på ca 15.000 kronor i månaden betalar en löntagare 3.031 kronor i skatt. En ålderspensionär betalar 3.275 i skatt på samma månadsinkomst medan en sjukpensionär betalar på samma inkomst 4.400 kronor.(enligt skattetabell 34) En med sjukersättning betalar alltså 1.369 kronor mera i månaden än en löntagare och 1.125 kronor mera än vad ålderspensionären betalar."

HÄR är länk till motionen i sin helhet.

Gör höstfint

Igår satte jag ner pelargonerna i källaren för vintervila. Jag har satt perenn ljung i krukor i uterummet och i en stor kruka intill trappan framför vårt hus.

Det var så roligt med nya blommor att jag drogs med och köpte murgröna till mitt köksfönster. Murgröna har alltid fått mitt hjärta att bulta lite extra. Jag gillar sirligheten i växtsättet. Formen på bladen, färgen. Och att den nästan alltid är en växt som trivs och frodas. I alla fall trivs den hemma hos mig. Lättskött är den också.

Det blir vackert med två murgrönor kring adventsljusstaken i köksfönstret lite längre fram. Så länge har jag en svart ljuslykta intill dem på fönsterbrädan.

I trädgården har jag lite kvar att fixa. Det är några växter som ska klippas ned. Så småningom en del löv som ska klippas sönder och räfsas undan. Några växter i krukor som ska planteras i ett land.

Jag förbereder både mig själv, trädgården och mitt hem för mörkret och vilan som närmar sig för varje dag. Njuter av de färgsprakande löven som finns överallt just nu omkring mig därute. Det glöder omkring mig- Naturens stora konstsalong när jag går mina promenader.