onsdag 19 december 2012

"Se då tittar tomtar fram ur vrårna ..."


Ikväll ser jag tomtar lite varstans i huset.

Det är jag som har ställt dit dem.

Jag har julpyntat.

Fast inte en hundradel så julpyntat som jag pyntade förr om åren. Jag väljer ut det pynt som betyder något för mig eller som jag tycker är vackert. Det behöver inte vara mycket. Röda ljus i stället för vita ljus kan räcka för att skapa julstämning, tycker jag.

En kort stund idag dök det upp en tomtenissa av ett alldeles särskilt slag här i huset. En svartkrullig, fyrbent liten tomtenissa som heter Mimmi.

Om jag höll henne i famnen var hon tillräckligt stilla i sin tomteluva, för att yngsta dottern skulle kunna fotografera henne.

Mimmi, fyra kilo lätt, gick på skaren idag. Fast utan tomteluva.

I snön syntes det små tassavtryck från henne. Hur sött som helst. 

Tio kronor till en hemlös-dagen

Fredag den 21 december är det Tio-kronor-till-en-hemlös-dagen i FB och var som helst där man befinner sig. Det handlar om att ge tio kronor till en hemlös på ett sätt som man själv väljer. Som en gåva till en okänd människa som, faktiskt, skulle kunna vara du själv.

Steget in i hemlösheten kan gå snabbare än man tror. Vem som helst kan hamna där, även om man inte tror det. Arbetslöshet, skilsmässa, sjukdom och utförsäkring, missbruk, en allt tuffare bostadsmarknad är några faktorer som spelar in, tror jag.

Hemlösheten är ett växande problem i Sverige. Det är också nya grupper som hamnar i hemlöshet idag jämfört med tidigare.

Alla människor har rätten att ha ett hem.

https://www.facebook.com/events/422977737757636/?ref=2