söndag 30 mars 2014

Sommartid inte min grej

Först vaknade jag halv sex i morse. Som jag brukar. Sen somnade jag om och sov till halv åtta. Jag fixade frukost. När jag satte mig att äta var klockan redan nio. Hur i hela friden hade det gått till?

Jo, det är sommartid idag, om nu någon skulle ha missat det.

Precis när jag börjat ställa in min kropp och själ efter det naturliga ljuset därute till att det är vår. Då ger mig den onaturliga tidsomställningen till sommartid en knock-out igen.

"Tro inte att du själv har koll på när du ska gå upp och gå och lägga dig. Det är siffrorna på klockan du ska lyda." Känns det som att någon har tänkt någon gång när man beslutade om sommartid och vintertid.

Min hund bryr sig inte ett skvatt om att det har blivit sommartid inatt. Hon vaknar och vill ha mat vid exakt samma tid som igår. Samma sak med katten. När det börjar ljusna går hon sin runda i huset oavsett vad siffrorna på klockan visar.

Jag tycker att det är ett galet påfund med sommartid och vintertid.

Det stämmer inte in på vad det är att vara människa.

Jag vill ha samma tid året om.

Övergången till sommartid är enligt forskare så stressande för en människa att det varje år dör cirka 30 människor på grund av systemet med sommartid. Hur det påverkar vår hälsa i övrigt vet man inte. Fast forskare misstänker att vi påverkas negativt av den också när det gäller andra sjukdomar än hjärt-kärlsjukdomar. Se en intressant artikel i Dagens Nyheter HÄR

Jag har lyckan att själv kunna styra min tid idag. Fast långt ifrån alla människor har ju det.#Blogg100 - Dag 31