lördag 20 november 2010

Adventsförberedelser


Igår hängde jag upp julgardinerna. Jag byter bara gardiner i ett enda rum till jul och det gör jag innan advent. Dessutom är de här gardinerna så neutrala att de skulle kunna hänga uppe året om. Fast för mig är det julgardinerna.

Det är linnefärgade panelgardiner med stora, vita hjärtan huller om buller. Hjärtanen ser ut att vara målade med pensel på linnetyget, en del är små, andra större. Ibland går hjärtanen in i varandra. Jag har haft de här gardinerna 3-4 år nu och jag tycker fortfarande om dem. Sedan har jag helt vita panellängder intill de linnefärgade med hjärtan. Det blir ombonat men ändå inte för mörkt, tycker jag.

I det stora fönstret har jag en vacker orkidé med tre stänglar. Den är tvåfärgad i lite gult och rosarött. Jag har ställt den i en vit kruka med hjärtan på och med basttråd knuten runt krukan. I vanliga fall brukar jag alltid ha en amaryllis i den krukan till advent. Men så fick jag orkidéen av en släkting nu i veckan och den är så vacker att jag bestämde att amaryllisen får vänta till lucia.

Jag har plockat undan här hemma. Det hade samlat sig högar här och var under hösten, men nu är de borta. Skönt att få fria ytor att ställa tomtar och hyacinter och ljuslyktor på till advent.

Jag har köpt chokladadventskalendrar, tre stycken. En till varje dotter och en till mig själv. I år blev det en rosa kalender med Snövit, Askungen och Törnrosa på med ett tjusigt slott i bakgrunden och alltsammans i ett vackert vinterlandskap. Jo, jag har barnasinnet i behåll, om nu någon missat det. Jag njuter jättemycket av att öppna den där lilla luckan varje morgon för att se vad det är för en chokladbit just den dagen. Och att se hur julafton närmar sig för varje chokladbit jag stoppar i munnen. Fast jag är inte så mycket barn att jag äter upp chokladbitarna i förväg. Jag har lite vuxensinne i mig också.

Jag känner mig glad när jag tänker på advent. Det är en vacker högtid, tycker jag. Mysigt att ta fram alla adventsljusstakar, adventsstjärnor och elslingor. Vi behöver verkligen det där extra ljuset nu. Själv så har jag måttligt med ljusstakar och elslingor, inte något överflöd, lagom med ljus känns bra för mig.

Jag brukar göra ett fint arrangemang i hallen på en tavellist, som jag har hittat på själv. Där lägger jag en konstgjord granrisslinga och sedan en elslinga med pyttesmå lampor som lyser upp i det gröna. Jag ställer dit tomtar och lägger dit kottar, stenar och andra jullika saker tills jag tycker att det är vackert. Det är mysigt att mötas av just det här arrangemanget på tavellisten när man kommer hem. Stämningsfullt.

En advent minns jag att jag trädde bomullstussar på sytråd och hängde upp i fönstren. Det var en snöfri advent fast tack vare mina stora bomullstussar i fönstren såg det ut som att det snöade jättestora snöflingor därute. Mina ungar älskade de där bomullstussarna.

Idag tror jag att min katt skulle älska att jag hängde upp stora bomullstussar i sytråd. Kul att leka med för henne. Fast jag själv skulle nog inte älska att plocka upp bomullsresterna efter hennes lek med dem. Och vad ska jag med bomullstussar i sytråd till just nu? När det är riktig snö därute. Hoppas, hoppas att den ligger kvar till första advent.

En vit advent, det önskar jag mig! Jag pyntar nästan bara i grönt, vitt, silver eller guld till advent. Det röda får vänta till jul. Med undantag av mitt vita kök. Där blir det en del rött redan vid advent.

Vita hyacinter tänker jag skaffa mig till advent. Och fyra små gröna enar som jag ställer i vackra krukor, lägger mossa runt dem och pyntar dem med slingor av gyllene pärlor eller vita pärlor. Jag ska köpa en riktigt stor grön en och ställa utanför förstukvisten i den grå stora korgen. Lägga ett ljusnät över den. Den får ersätta äppelträdet som funnits i flera år och haft ljusslinga i sig, men som försvann när dräneringen gjordes om kring huset.

Nu ska det bara städas av lite lätt och kolla att lamporna till adventsljusstakarna fungerar, så är det förberett för advent för mig. Tänder ljusstakarna och julstjärnan, det gör jag på fredag! Jag längtar! Och det är väl det man ska kring advent, just längta.