måndag 14 april 2014

Vår i VätterbygdenIgår på stan såg jag utslagna björkar, blommande gul forsythia, ljusgröna häckar, stora knoppar på väg att slå ut på kastanj och lönn, rosenbuskar med utslagna blad.

I Stadsparken var marken täckt av blommande vitsippor.

Rosenbusken utanför Johans Café på Barnarpsgatan har utslagna blad nu.


Så här vacker var rosenbusken utanför Johans Café förra sommaren i semestertider.


På höjderna där jag bor kring Vättern är våren oftast en till två veckor senare än inne i stan. Det skiljer inte mer än tio minuter i restid. En mil. Fast fyra klimatzoner mellan där jag bor och närmast Vättern. Intill Vättern är det klimatzon 1, samma som i Skåne. Medan det på höjderna där jag bor är klimatzon 4 eller 5.

Det är perfekt. För på så sätt får jag varje år uppleva lövsprickningen två gånger. Först inne i stan nära Vättern. Och sedan hemma hos mig på höjderna.

Nu är det påskvecka. För mig betyder det först att städa och pynta med påskblommor. Påskafton kommer det vänner hem till oss. Då ska vi bjuda på påskbuffé. En hel rad nya recept som vi hittat i en tidning. Annandag påsk fyller jag år. Då blir det kalas här igen med familjen.

En rolig vecka för mig som i år verkar sammanfalla med något av det vackraste året bjuder på i Sverige tycker jag.

Lövsprickningen.

Mimmi ska klippas också den här veckan. Hon är så långhårig nu och håret tovar sig lätt. Hon kommer att få sin kortkorta sommarfrissa som är mer lättskött. Igår upptäckte vi att hon hade fått årets första fästing mitt uppe på huvudet.


#Blogg100 - Dag 46