fredag 13 januari 2012

Gästbloggare: Christian Johansson, författare


Idag har jag äran att ha en gästbloggare i min blogg. Det är författaren Christian Johansson, född i Umeå, uppvuxen i Habo och sedan drygt åtta år gift och bosatt i Newcastle i norra England.

Christian har skrivit en berättelse på temat Tjugondag Knut. Den dagen julen ska kastas ut, tycker i alla fall jag. Vad huvudpersonen i Christian Johanssons nya bok, "Herr Lombardo", tycker om det, det vet jag inte.

Christian Johansson kommer ut med sin bok "Herr Lombardo" den 30 januari i år på förlaget Ord Text Mening. Mer att läsa om själva boken finns på hemsidan Christian Johansson. Förutom "Herr Lombardo" har Christian skrivit böckerna "Ars Moriende", "Förflyttarna" och "Pussel".

Tack, Christian, för att du bad om att få gästblogga hos mig.

Mycket nöje önskar jag dig som läser det Christian skrivit speciellt för min blogg.


Tjugondag Knut möter Herr Lombardo

Julen är så över igen. Knut står för dörren med mössan i hand och jagar på oss. Ut med granen. Ner med dekorationerna. Det är dags att gå vidare mot ljusare tider.

För er som kan er historia så vet ni att Knut ursprungligen dök upp den 7 januari istället för den 13 som vi firar nu. Detta skedde 1680. Knut flyttades med och det var kyrkan som hade ett finger med i spelet och ville förlänga julhögtiden i en vecka så att den varade i tjugo dagar istället för de tretton som den varar i många andra länder. Man kan, om man inte har något bättre för sig, räkna dagarna mellan julafton och tjugondag knut och konstatera att det borde heta: ”Tjugoförstadags Knut” istället. Räkna själv så får du se. Knut is running late.

Knut förresten, var ett helgon, som tror sig ha blivit mördad av sin kusin Mange. Varför är man inte helt säker på, men det har förmodligen någonting med fusk i Word-feud att göra.

Herr Lombardo har ännu inte nått helgonstatus. Han är heller inte katolik. Ja, om sanningen ska fram, så är han inte särskilt religiös över huvudtaget. Detta beror till stor del på att han under sin uppväxt plågades av präster under sina studier i södra Frankrike. Varje sommar tvingades han resa från internatskolan i London till Frankrike för att fortsätta sina studier där. Med tiden kom han att avsky både studierna och prästerna som med sina hårda spön och vassa nypor lärde ut livets hårda regler.

Detta fick den gode Lombardo att med tiden ta avstånd från kyrka och religioner. Om det fanns en gud däruppe så var denne knappast på Lombardos sida och ingen i den familj som Lombardo tillhörde - men knappast var en del av - var mycket för det gudomliga. Religion kunde man ägna sig åt bakom stängda dörrar.

Helgonet Knut och Lombardo har inte många likheter. De kommer från olika länder, har olika bakgrund, drabbades av olika öden och där den ene blev helgon blev den andre en karaktär i en bok.

MEN, det finns trots allt en liknelse som är viktig och det är att de kommer båda till din dörr och har båda en agenda. Knut kommer för att köra ut julgästerna. Herr Lombardo kommer för att stanna.

En är ett helgon. Den andre är en man med en mycket mörk hemlighet.

Den ene kommer den 13 januari. Den andre den 30:e.

Vågar du öppna?

Glad tjugondag Knut!

Christian
 
Mer om Herr Lombardo finner du på christian-johansson.com