torsdag 31 mars 2011

Kärlek - Viljan att ge villkorslöst"Kärlek kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst till någon eller något", läser jag i Wikipedia när jag sökt på ordet kärlek. Vissa saker här i livet blir så enkla när man frågar Wikipedia om det. Så konkreta, så påtagliga, så lättbegripliga... som motsats till hur det kan kännas inuti mig ibland, särskilt när jag är trött.

Kärlek - en vilja att ge villkorslöst till någon eller något... att älska sig själv, att vilja ge åt sig själv villkorslöst. Att vilja ge sig själv tid, omsorg, glädje, njutning, omtanke; det är då att älska sig själv. Enligt Wikipedia.

Kärlek - en vilja att ge villkorslöst till någon eller något... att älska en annan, att vilja ge åt en annan villkorslöst. Att vilja ge en annan människa något, kanske tid, en gåva, en kram, en strykning på kinden, tröst, omtanke, några ord eller vara ett lyssnande öra; det är då att älska en annan människa. Enligt Wikipedia.

Kärlek - en vilja att ge villkorslöst till någon eller något... att älska  något, att vilja ge åt något villkorslöst. Att vilja ge mat till sin katt, att vilja borsta sin hund, att vilja klippa klorna på sin kanin, att vilja vattna sin blomma, att vilja tvätta sin bil, att vilja bläddra försiktigt i boken man älskar för att inte bladen ska falla isär, inte för att få något tillbaka, utan för att man vill göra det ändå, utan att få något igen, det är att älska. Enligt Wikipedia.

Kärlek är generositet. Kärlek är att gödsla åkrarna, kärlek är att gödsla människorna, djuren, allt levande, också allt icke levande som ändå är älskat. Kärlek är att gödsla...

Kärlek göder, kärlek får människor att blomma, växa, djur att spinna och kuttra av vällust, bilar att glänsa i solskenet och böcker att bli sönderlästa fast ändå hålla ihop för att man kanske tejpat sidorna till slut... av kärlek till just den boken.

Kärlek... hur är det med kärleken i olika sammanhang i vårt samhälle? Är politiken kärleksfull? Vill politikerna ge villkorslöst till någon eller något? Vill skolan ge villkorslöst till någon eller något? Vill kyrkan ge villkorslöst till någon eller något? Vill marknaden ge villkorslöst till någon eller något? Vill arbetsgivare ge villkorslöst till någon eller något? Vill arbetstagare ge villkorslöst till någon eller något?

Vad vill du ge villkorslöst till någon eller något? Vad vill jag ge villkorslöst till någon eller något?

Har du tänkt på att du kanske älskar mer än du ens kan se att du gör? Har du öppnat dina sinnen och känt kärleken du strör omkring dig? Har du tänkt på att allt du gör av en inre vilja att dela med dig utan en tanke på att få något igen... är kärlek? Har du tänkt på att blogga, berätta om dig själv och dela med dig av dina tankar, ditt liv, kan vara en kärleksgåva? Förutsatt att du gör det villkorslöst, utan en tanke på att få något igen.

Jag tror att vi människor älskar mer än vi kanske ens förstår att vi gör. Jag tror att världen aldrig kan få för mycket kärlek. Jag tror att älska är det mest meningsfulla vi människor kan göra... att vilja ge villkorslöst till någon eller något... att vilja ge... villkorslöst... så vackert...

Tack, kärleken, för att du gav mig viljan att ge utan att ställa villkor.

Tack, kärleken, för att du gav mig viljan att ge utan att ställa villkor... både till mig själv, till andra och till annat.

Tack, kärleken... för att du finns.

Länge leve kärleken!