fredag 16 maj 2014

Ulf Kristersson i Jönköpings-Posten: "Sjukförsäkringen handlar om tilltro"

Jag känner glädje över att min lokaltidning Jönköpings-Posten de senaste åren har utvecklats till en mycket läsvärd och ganska tuff tidning som inte räds för att ifrågasätta makten.

Nu i veckan hade man gjort en intervju med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) med anledning av debatten kring ministrarnas icke-sjukanmälningar trots att de varit sjuka.

Den sista frågan Ulf Kristersson fick var denna. Kristerssons svar var som följer:

"Har du någon förståelse för dem som tycker att regeringens sjukförsäkringspolitik är för hård?

– Nej. För jag tycker inte att den är för hård. Däremot har jag respekt för alla dem som har en tuff resa tillbaka efter en lång sjukskrivning."

När Kristersson under intervjun talar om tilltro i samband med sjukförsäkringen, så exploderar jag inuti. Om det är NÅGOT som den sjukförsäkring Alliansen skapat absolut INTE innebär, så är det tilltro. 


Dagens sjuka sjukförsäkring innebär misstänkliggörande och kränkningar av det människor själva upplever. 

Uteblivna ersättningar, utförsäkringar, minskade ersättningar, högre skatt för sjuka människor än för de som arbetar vid samma inkomst, allt svårare att bli beviljad ersättning, det skapar allt annat än tilltro när det gäller en socialförsäkring. 

Dessutom en försäkring, alltså en ersättning som man själv betalt in pengar till genom skattemedel för att kunna få när livet kärvar på grund av sjukdom. 

Allt färre människor i Sverige idag känner tilltro till sjukförsäkringen. Om nu Kristersson kan ha missat det.

Kanske behöver du gå med i Jönköpings-Posten för att kunna se artikeln jag länkar till i det här inlägget. Det är kostnadsfritt att göra det.#Blogg100

I Jönköping är det Jönköping Qom Ut

Jönköping Qom Ut pågår för fullt nu i Jönköping. 15-18 maj är det aktiviteter, parad, musik och tal. 

Mark Levengood kommer hit bland annat. Kanske kommer jag att lyssna på honom. Han är en människa som jag beundrar och jag tycker mycket om de böcker som han skrivit, hans humor och hans lugna, varma utstrålning.

Allt för den fria kärlekens skull. Kärlek ÄR frihet. Frihet att älska den man vill.

Överallt i Jönköping lyser det av regnbågens färger. På skyltar, lyktstolpar, flaggor på företag och andra ställen. Till och med de stora blomurnorna i stan har fått blommor i regnbågens alla färger i år. 


Jag blir glad av att se alla färgerna i stan nu. De randiga regnbågsfärgade affischerna där det mitt i med stora bokstäver står ordet "KÄRLEK".#Blogg100

En hyllning till naturen mellan hägg och syren

"Lilla Grekland"

Häromkvällen spatserade en stor grävling helt fräckt genom min trädgård. Strax innan flög en örn omkring nära huset där jag bor. Den svartvita flugsnapparen har hittat ända från Afrika till vår nyutslagna skogslönn igen.

Mellan hägg och syren. Den vackraste tiden på året för mig och många andra. Även om varje årstid i livet har sin tjusning. Precis som varje ålder sägs ha det också.

Den vita bruden, körsbärsträdet, blommar fortfarande. Jag önskar att värmen som ska vara på väg kommer innan blomningen är över. Jag vill se fullt av surrande humlor och andra insekter där. Så kanske att jag får många goda läskande körsbär från det i sommar.

Äppelträdet är i full knopp. I år är där ovanligt många blomknoppar. Egentligen skulle vi behöva beskära trädet riktigt ordentligt. Det är spretigt och obeskuret fast en sagolik syn när det blommar.

Grannens hägg kan jag njuta av när helst jag vill från min soffa och min trädgård. Doften når fram till mig när jag är i trädgården. Vissa saker får man dela med varandra som grannar. Att dela häggdoft, det är härligt för mig.

Jag städade i mitt "Lilla Grekland" igår. Den lilla mysiga uteplatsen bakom vårt garage där det är så härligt att gömma sig för världen och hämta kraft. I gruset intill före detta grönsakslandet som numera mest är ett vilt växande blomrike, överraskades jag av tuvor med förgätmigej. Undrar vilken fågel som sått de fröna? Kanske är de en hälsning till mig från någon? Förgät mig ej ...

Syrenen hos mig har stora knoppar. Jag ska plantera så många vårlökar jag har råd med där till hösten. Blå scilla som jag älskar.

När jag vandrade med Mimmi över de öppna fälten nära den lilla sjön flög svalorna runt omkring oss nära marken. Högt uppe i luften drillade lärkor i mängder. På avstånd såg jag Tabergs topp sticka upp.

Jag kan höra suset från lövträd igen.

Vila i trädskugga som jag älskar.

Omfamnad av grönt.OMFAMNAD AV GRÖNT

Nu är världen grön.

Så ljuvavackert andlöst skön.

Så ulligt grön
som aldrig annars
under hela året.

Ljusgröna höjder
kring djupblå Vättern.

Omfamnad av grönt.

Mellan hägg och syren.

Så ljuvavackert
andlöst skönt.#Blogg100 - Dag 78