söndag 28 november 2010

Första advent


Hjälp! Jag har glömt att ta fram adventsljusstaken! Jag menar, alla de elektriska ljusstakarna tog jag fram. Och adventsstjärnan till fönstret och den där stjärnljusslingan i hallen och en ny ljusslinga till den meterhöga cypressen intill trappan därute. Men adventsljusstaken, den riktiga, den för de fyra levande ljusen, den glömde jag!

Jag undrar var jag har den någonstans? Jag får leta högt i ett skåp. Den är i mässing och den var dyr en gång i tiden.  Köpte den med tanken att ha den resten av mitt liv. Att den skulle följa mig genom livet och det har den gjort så här långt. Ja, om jag nu lyckas hitta den den här julen också, förstås.

Många ljus har brunnit och slocknat i den ljusstaken. Mycket har just den ljusstaken sett och hört om nu ljusstakar kan se och höra.

Länge hade jag mossa kring ljusen. Ett år kom jag på att jag skulle ha småsten i ljusstaken i stället för mossa. Det blev så fint så småstenarna har fått vara kvar. Det är mer brandsäkert så också.

Hoppas, hoppas att jag hittar ljusstaken idag. Hoppas, hoppas att jag har fyra nya stearinljus hemma... Hoppas, hoppas att jag kan tända det första ljuset idag. Äta lussekatt, dricka glögg och smaska på pepparkakor med ädelost. Fira advent.

Nu måste jag leta...

Utmattad? - Meditation


Om jag ska välja en enda sak som varit särskilt viktig för mig på min väg från utmattad till där jag är idag, så väljer jag meditationen. Jag har mediterat i sex år nu och jag försöker att göra det regelbundet morgon och kväll. Mellan 5-15 minuter varje gång, det varierar. Ibland mediterar jag flera små korta stunder varje dag.

Det finns hur många olika sätt som helst att meditera på. Hur man upplever meditation är individuellt. Jag själv upplever att jag hamnar i en känsla av frid, ibland lycka, lugn och ro, stillhet, tillit. Ofta får jag idéer, nya insikter, lösningar på olika problem när jag mediterar. För mig har meditationen betytt så mycket. Ju längre tid jag mediterat, desto mer har det gett till mig.

Här får du tips på två enkla sätt att meditera som du kan prova om du känner för det.

1. Sätt dig bekvämt i en fåtölj eller på en stol. Blunda. Lägg dina händer i knät. Fokusera på din andning. Lyssna efter hur du andas. Sitt kvar och lyssna efter hur du andas så länge du känner för det eller en tid som du bestämt själv.

2. Sätt dig bekvämt i en fåtölj eller på en stol. Blunda. Lägg dina händer i knät. Fokusera på dina fötter, höfter, axlar, nacke. Tänk "fötter, höfter, axlar, nacke" samtidigt som du fokuserar på dem. Upprepa "fötter, höfter, axlar, nacke" lugnt och stilla inuti dig själv, gång på gång på gång. Sitt kvar och gör detta så länge du känner för det eller en tid som du bestämt själv.

Mina tips här har jag inga vetenskapliga bevis för, ingen forskning. Det enda jag har är mina personliga positiva erfarenheter. Det är inget som är farligt  att prova. Just meditationen tror jag att man ska prova mer en gång för att ge den en chans. Känn alltid efter själv om du tycker att det känns bra att göra de saker jag tipsar om.

Vägen från att vara utmattad till att få ett bra liv igen tycker jag man kan likna vid att ha livet som en godispåse där man plockar i allt mer av det söta och allt mindre av det sura. Det handlar om att välja till bra saker och att välja bort det som inte är lika bra. Det handlar om att prioritera på ett annat sätt än man gjort förut i sitt liv. Inte minst handlar det om att prioritera sig själv. Kom ihåg att ingen annan än du själv kan veta vad som är bra för just dig. För du är unik.

Till en utmattad - Inspiration


"Jag skulle vilja ha en inspirationsblogg där du berättar (kanske för oss lite nyare läsare) hur du har gått till väga för att finna den harmoni som jag tror du har numera."

Så skrev en läsare till mig här i min blogg. När jag läste det fick jag en så stark lust att direkt skapa just den här bloggen att det krävdes stor kraft av mig att först ta mig betänketid. Nu har jag tänkt färdigt.

Först ett stort tack till dig som skrev de här raderna till mig. Min blogg var från början delvis tänkt att sprida mina erfarenheter från att gå från utmattning till att få ett bra liv igen.

I stället för att skapa en ny blogg har jag bestämt mig för att skapa en ny etikett här i min blogg; "Till en utmattad". Lite då och då kommer jag att göra inlägg som berättar om min väg från att ha varit så utmattad att jag var nära att faktiskt dö, till att idag ha ett på många sätt bättre liv än jag hade förut, innan min utmattning. Även om jag inte är arbetsför till 100 %.

Hur ofta jag kommer att skriva inläggen vet jag inte säkert just nu. Kanske kommer jag att skriva dem en särskild dag i veckan, jag får se. Håll utkik här i min blogg om du är intresserad. Sedan går det att klicka på fliken "Till en utmattad" överst här i bloggen för att se de olika inläggen.

Det jag skriver där handlar om min personliga resa. Förhoppningsvis kan någon annan inspireras av mig. Men varje människa behöver också söka sin egen väg, tror jag. Fast jag själv har haft hjälp av att också läsa om andras väg. Inte minst har det fått mig att känna mig mindre ensam där jag gått. Och det är stort nog, för mig.

Min tanke är att de här inläggen ska vara så korta och lättlästa som möjligt. Jag själv tappade ju orden när jag blev utmattad. Det var som att få en stroke, jag sökte efter orden men de fanns inte där. Jag blev som stum. Hörde jag engelska på radio så förstod jag inte vad de sa. Men de förlorade orden från de där åren, de orden har jag hämtat igen många gånger om idag, tror jag, här i min blogg. Numera känns det som att mina ord aldrig vill ta slut.

Varmt välkommen att läsa "Till en utmattad"!