torsdag 23 december 2010

Dan före dopparedan


Imorgon är det julafton och idag är finputset kvar. Sista matinköpen före jul. Skinkan ska griljeras (viktigt, jag älskar griljeringen på skinkan!). Julgransmattan ska fram. Julgranen sättas på fot och tas in i huset. Jag ska sätta i fyra nya kronljus i adventsljusstaken.

Lite, lite fix med två små julklappar. Juldukarna till köket och det stora matbordet ska manglas. Kanske att vi hinner med att göra ischoklad eller pepparkakskola.

Sent i eftermiddag klär vi julgranen. Eller mera stylar granen nu för tiden. För två år sedan bytte granen skepnad totalt. Från halmfigurer och röda tomtar och kulor klädde vi den på tonåringens förslag i helt nya kläder. Kulor i lila, kopparbrunt och lite grönt. Konstgjorda istappar. Glittrande silvriga glitterslingor! Det blev en sagolikt vacker och vilsam gran att titta på! De kläderna hänger med i år också på granen.

Höjdpunkten blir ikväll när allt är klart. Granen är tänd. Vi äter den allra första smörgåsen med den nykokta, lite varma skinkan med julsenap och dricker julmust. Medan julmusiken väller ut ur högtalarna.

Om jag orkar rimmar jag på några julklappar innan jag varvar ned för natten.

När alla sover och bara jag är vaken, smyger jag omkring i huset, fyller döttrarnas två julstrumpor med överraskningar, hänger dem på dörrhandtagen till deras rum. Men lova, lova att inte berätta att det är jag som gör det. För de tror fortfarande (tror jag) att det är jultomten som ligger bakom alltsammans.