söndag 15 juni 2014

Trädgårdsvandring med mig själv


Några gånger varje dag går jag trädgårdsvandring med mig själv i min trädgård. Det händer saker hela tiden. Växer så det knakar. Allt ljus under dygnet ger en fantastisk växtkraft åt det levande.

Här är min citrontimjan, så enkel liten lila blomma. Så friskt grön planta. Vilken doft. Stryker med handen över den när jag går förbi krukan.

Paradisbusken med sin mandeldoft. När du blommar vet jag att det är nära midsommar.

I många år drömde jag om att ha en paradisbuske i trädgården. Planterade en som drogs upp när vi la om dräneringen. Planterade en ny.

Jag drömmer om när du vuxit dig tre meter hög och skapar en rosablommande port in mot bakre trädgården.

Kan man älska en paradisbuske? Ja! Jag kan det.
Rosa nejlikan doftar ljuvligt. Doften väcker minnen från när jag var barn och sprang barfota i gräset och sommaren var lång som en evighets evighet.

En gång i tiden hade jag en sju meter lång rabatt kantad av rosa nejlikor i det här läget i min trädgård. Nu har jag en planta i en kruka. Ibland är det lilla enkla lika underbart som den stora mängden.
Minns ni den lilla buskrosen som överlevde vintern i en lövhög där jag slängde den i höstas? Den där rosen som jag fick se friskt grön och levande i våras i lövhögen. Den som jag direkt döpte till "The Survivor". 
Idag har "The Survivor" vuxit ur den första krukan jag planterade den i. Den fick en ny kruka idag och är alldeles full av vackra knoppar på väg att slå ut. Trivs som fisken i vattnet i uterummet. Och jag vattnar och vattnar. Det här är en sommar när jag går runt med vattenkannan varje dag både inomhus och utomhus.
Mitt älskade daggkåpeland. En försommar kom min mamma med en liten, liten planta som hon köpt på Västra Torget i Jönköping till mig. En liten daggkåpeplanta. Nu har jag daggkåperabatter på flera ställen i trädgården. Alla från den lilla plantan som mamma gav mig.

Visste du att de där dropparna som man kan se i bladen alldeles särskilt tidigt på morgnarna och som gett namn till växten, kommer från växten själv. Vackert så att jag tappar andan. Namnet på växen är också så vackert, daggkåpa.
Här är utsikten från det jag kallar mitt "Lilla Grekland". En av mina favoritplatser i trädgården. Här gömmer jag mig för världen. Tittar på molnen som svävar förbi däruppe. Lyssnar till suset från skogslönnen. Studerar spindeln som klättrar nedför spindelväven för att äta upp sitt byte för att sedan klättra upp igen.
Min lilla violsamling. Tre olika violer som jag planerar att plantera ut i trädgården. Fast jag har inte bestämt mig för var någonstans än. Från vänster; en doftviol som luktar precis som violgodis. En viol som jag köpt på Gunillaberg av självaste trädgårdskonstnären Tage Andersen. Och närmast kameran den vackra lilavita violen som jag inte vet namnet på. Kanske vet du?#bloggswe