söndag 13 februari 2011

Åldrande föräldrarDen här vintern är tung, inte minst för de äldre. Min egen lilla mamma har tagit mycket stryk av den. Hon är 84 år och har svårt att ta sig ut på grund av snö och halka. Det har gått ganska bra ändå så här långt, även om jag och hela min familj fått stötta henne mer än vi brukar.


Men just nu är det riktigt jobbigt. Hon vill inte äta, hon vill inte gå ut, helst bara sova. Hon dricker mycket i alla fall. Orkar inte ens alltid gå till köket där hon har telefonen i sin lilla 1:a. Jag har förut velat att hon skulle ha bärbar telefon, men hon har inte velat då. Och min mamma är lika envis som jag själv ibland. På gott och på ont just nu.

Som läget är just nu, jag har sett mamma så här förut och jag har sett henne resa sig gång på gång, får jag ge henne den tid och kraft jag kan. Jag ska åka in och laga mat åt henne så att hon börjar äta igen. Fixa den bärbara telefonen så att hon kan svara från sin säng. Se till att hon har dricka hemma och annat som hon kan behöva. Tömma hennes sopor. Köpa vattenlösliga vitaminer till henne.

Jag vill att hon reser sig igen. Jag vill att hon blir frisk igen. Jag vill att det ska bli vår så att hon vågar ge sig ut i luften och promenera igen.

Just nu känns det tungt.