måndag 5 augusti 2013

Romantiskt bröllop på blomsteräng


Det vilade Änglagårdsstämning över platsen där det unga brudparet skulle vigas. Mitt på ängen i den svenska sommargrönskan under en klarblå himmel, intill brudparets eget faluröda hus med den vita gamla förstukvisten, hade släktingar och vänner intagit sina platser på enkla bänkar.

En skönlockig ung man med känslosamma ögon spelade akustisk gitarr och sjöng Astrologen som ingångsmarsch. Bruden i sin cremefärgade spetsklänning skred strålande lycklig fram i det gröna gräset hand i hand med sin blivande lika lycklige make. I brudbuketten fanns vita och milt rosa rosor. Brudgummens mjukt rosa slips matchade fint både brudbukett och den rosa duken på det lilla vita gammaldags enkla altarbordet som var uppställt mitt på ängen.

Det var ett charmigt och mycket romantiskt "bonnabröllop", i positiv bemärkelse. Tärnorna hade gummistövlar på fötterna till sina gammalrosa knäkorta festklänningar.

Först sa brudgummen sitt "Ja". Sedan bruden. Ringar på. Och deras första kyss som äkta makar där på ängen inför alla bröllopsgästerna, smakade smultron är jag helt säker på.

"Du vet väl om att du är värdefull", sjöng vi tillsammans. En psalm som betytt så mycket för mig i mitt liv. Prästen valde att ha den som tema för talet till brudparet. Om hur orden "för ingen annan är som du", säkert gjort att den här psalmen blivit allt mer populär, särskilt vid vigslar. Om att orden kan vara riktade till varandra som brud och brudgum. Och också om hur texten handlar om relationen mellan människa och Gud.

I en kärleksrelation äger man aldrig någonsin varandra, fortsatte prästen. Man är fri att säga ja. Och att säga nej. Sanning, tillit, respekt och frihet är det som en kärleksrelation bygger på. Att älska varandra så som man är, utan att försöka att förändra den andra människan. Att ibland kunna förlåta. Och man ska aldrig göra varandra illa.

Bröllopsfesten efter vigseln var i en före detta stor lada som totalrenoverats till festlokal dagen till ära. 80 gäster fick uppleva bland annat lekar, sånger, god mat, tal och dans. Det var glädje, skratt och överraskningar. Filmer och bildspel från både brudparets uppväxt och möhippan och svensexan.

Att det var ostkaka som efterrätt kändes fullkomligt självklart på det här bröllopet.

På den vackra och goda bröllopstårtans topp fanns en leksakstraktor med ett brudpar i.

Må de leva länge lyckliga, bruden och hennes brudgum!

Länge leve kärleken!

Hipp, hipp, hurra, hurra, hurra, hurra!