När människor känner tillit till varandra frigörs oxytocin. Hörde jag i morse i radion att forskarna nu kan bevisa. Jag tänker på den ökande ohälsan i Sverige. Hur viktigt är det att samhället och vi själva skapar tillit för att vi ska ha hälsa?
Själv tror jag att tillit är mycket viktigt och att det finns ett
samband mellan tillit och hur man mår. Både på individ- och
samhällsnivå.
Så många människor i
vår tid som har smärta och psykisk ohälsa. Kanske till viss del brist
på tillit?
Ett symptom delvis på hur det är i samhället?
Hur kan vi förändra det? På individnivå. Samhällsnivå.
Jag tror att vi alla kan göra något. Också det "lilla" är stort i de här sammanhangen.
Om tilliten i samhället brister kan det kanske kompenseras genom att man är i sammanhang privat där man känner tillit. Och tvärtom.
Det verkligt tuffa blir när tilliten brister både i samhället och i privatlivet. Samtidigt. Hur klarar man sig då? Hur mår man då? Var hittar man tilliten? Kanske i sig själv. Självtillit är kanske där allt börjar. Att lita till sig själv. Att man klarar det, vad än det är. Samtidigt tror jag att vi människor behöver varandra. Det är min övertygelse. Vi är som människor flockvarelser och beroende av varandra för att må bra.
Om oxytocin skapas genom tillit. Och tilliten brister. Då brister också relationer. Samhällen. Och också människors hälsa.
Tillit är vägen till minskade sjukskrivningar, samhällsbygge och välmående människor, tror jag.
Idag talar vi så mycket om och lägger så otroligt mycket tid på kost och motion. Det är i och för sig bra. Fast ändå ökar antalet människor som blir sjuka.
Tänk om i stället tillit är svaret och vägen mot hälsa?
Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som skapas i hjärnan vid t ex amning och tydligen också vid tillit. Här information från Wikipedia om hur oxytocin påverkar oss människor psykiskt, socialt och fysiskt:
"Oxytocin är avgörande för upprättandet av gemenskap, parbildning,
omvårdnad, och förmåga att följa sociala normer. Förhöjd aktivitet av
oxytocin skapar ökad tillit, minskar aggressioner, ångest, samt dämpar aktiviteten i amygdala. och minskar troligen också stress.
Höga värden av oxytocin, vaspressin och prolaktin är avgörande för utvecklingen av moderskänslor. Djurförsök har visat att administration av oxytocin och östrogen fungerar ångestdämpande på honor och ökar deras sociala samspel.
Honor med större omvårdnad om barn har också visat sig ha ett större
antal östrogenberoende oxytocinreceptorer i hjärnan, och detta är
ärftligt från moder till dotter. Sådana östrogenberoende oxytocinreceptorer ökar dessutom honornas sexuella mottaglighet.
Oxytocin gör människor lyckligare och tillitsfulla. Det ökar viljan
till parbildning, och är starkt involverat i sexuell lust. En orsak till
detta är att det skänker lugn genom dess påverkan på glatt muskulatur. På grund av dess höga plasmanivåer vid olika former av känslor av kärlek och lust, brukar det kallas "kärlekshormon". Hos män bidrar oxytocin även till ejakulation och erektion.
Förutom glatt muskulatur, påverkar oxytocin skelettmusklerna. Fungerande oxytocinaktivitet är avgörande för nybildning av muskler. Det tycks vara förändringar i oxytocinet som ger såväl sarkopeni som muskelsvaghet på ålderdomen.
Oxytocin ökar den autonoma hjärtkontrollen, genom att exempelvis öka heart rate variability, vilket förbättrar kroppens förmåga att hantera stress, ett samband mellan HRV och stress som påvisats exempelvis vid borderline personlighetsstörning. Oxytocin tycks spela en viktig roll i regleringen av det kardiovaskulära systemet. Tillsammans med vasopressin har det en roll i uppkomsten av kronisk hjärtsvikt."
Källa: Wikipedia
Lästips: "Sorkar tröstar också varandra" (Sveriges Radio)
"Oxytocin kan stärka muskler" (Sveriges Radio)
HÄR hittar du massor av intressanta artiklar om oxytocin.
"Därför vill vi titta på djur på nätet" (DN)
"Jämlikhetsanden - alla mår bättre av jämlikhet" (DN)