tisdag 7 november 2017

Människor fortsätter att bli utmattade i Sverige

Nästan varje vecka läser eller hör jag i nyheterna om människor som blir utmattade i Sverige. Som får stressrelaterad ohälsa eller i värsta fall utmattningssyndrom.

Nu är det 20 år sedan jag själv kände de första varningssignalerna som två år senare gjorde att jag fick utmattningssyndrom och blev allvarligt sjuk. Det är väldigt länge sedan känner jag nu. Jag tycker att det är så sorgligt att inte man tog oss som drabbades då på större allvar. Att man inte under alla dessa år har kunnat skapa ett bättre arbets- och samhällsklimat utan att människor fortsätter att köra slut på sig själva. Och dessutom i allt yngre åldrar. Jag vet att där var människor som redan när jag blev sjuk av stress varnade för vart det skulle ta vägen med människorna och vårt samhälle om ingenting förändrades. Och nu är vi tyvärr där och det verkar accellerera hela tiden.

Här är några länkar till intressanta artiklar om det senaste kring utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa. Min blogg är för mig ett sätt att samla information kring just det.

"We can´t do it" (En serie i tre delar om utmattningssyndrom i SVT Play. Mycket bra!)

"Forskare larmar - stor ökning av stressjukdomar" (SVT Nyheter)

"Psykiatriforskare - "Vi behöver ta reda på hur vi förebygger stressjukdomar" (SVT Nyheter)

Höst i stan


Jag hade gjort ett ärende på stan och stannade till när jag passerade det här matstället. Det såg så härligt ut med alla löven under stolarna och borden. Höstkänsla. Jag kände lust att slå mig ner där, ta en fika eller äta något gott. Sparka lite med skorna i löven och höra hur de prasslade. Jag tog en bild på det i alla fall. Jag gillar motivet mycket. Känsla av mellan sommar och höst i bilden, tycker jag.

Wind of change

"Sometimes in the wind of change, we find our true direction".

November

Det är sjunde november och ett helt underbart promenadväder! Det var frost på marken inatt men solen hade redan smält bort det mesta när jag gick ut med Mimmi.

Hur stelt och tungt det än kan kännas i kroppen så lättar det nästan alltid att gå en promenad. Och så skönt det känns efteråt i både kropp och själ. Promenader är bra läkning för en människa. Det är en gåva att naturen finns där för oss människor att hämta kraft ur. Att hitta tillbaka till vad det är att vara en sann människa.

Idag på min promenad såg jag blommande maskrosor. De är envisa med att blomma. Trotsar frosten och lyser upp bland de vissna löven på marken.

Jag känner mig tacksam att jag har möjlighet att komma ut i dagsljuset varje dag inte minst nu den här mörka årstiden. Så viktigt för att hitta energi och att behålla ljuset i själen.