onsdag 7 maj 2014

Omtumlande dag - från sjuka ministrar med full lön till glädjeskutt


Igår var en omtumlande dag för mig. Både vad som hände i min värld och hur jag kände mig. Från all den ilska som bubblade upp inifrån mig på morgonen när jag läste om ministrarna som får ut full lön när de är sjuka. Till glädjeskutt på kvällen.

Det fanns diskussioner där man menade att nu visar sig den svenska avundsjukan. Fast för mig är det inte avundsjuka. Det handlar om moral. Maktens människor som misstänker medborgarna för att fuska när det gäller sjukanmälningar, ska själva se till att följa de lagar som finns för dem, anser jag.

Dessutom, de människor med makten att bestämma över folkets möjligheter att klara sig ekonomiskt när de blir sjuka eller att besluta om ett system som utförsäkringarna, bör känna stor respekt inför de människor som får anpassa sig efter de reglerna och som inte har någon som helst möjlighet att glida undan det systemet. Det minsta ministrarna bör göra är att se till att de själva följer de lagar som finns för dem. Helst skulle jag vilja att de lagar som gäller folket också gällde ministrar. Vi är alla människor, oavsett vad vi gör eller hur vi mår.

Debatten kring ministrarna och deras icke anmälda sjukfrånvaro trots sjukdom, fortsätter bland annat i Dagens Nyheter. Det finns planer på att KU-granska alltsammans. Det är bra. Makten ska granskas.

Omtumlande dag, skrev jag. För på kvällen hände något riktigt, riktigt roligt och oväntat för mig som fick det att bubbla av glädje i min mage! Vad som hände kommer jag att berätta om här i min blogg så snart som jag kan göra det. Det är några detaljer som ska fixas till först.

Jag är förkyld. Har ont i öronen och bihålorna och ögonen är klibbiga. Min läkare har skrivit ut ögondroppar till mig eftersom jag haft besvär ända sedan början av mars och det vill inte ge med sig. Det är inte allergi, utan en infektion. Små saker som får mig som människa att känna tacksamhet över alla de dagar som mina ögon fungerar normalt.


Lästips:

"Minister eller inte minister, Reinfeldt" (Martin Mobergs betraktelser)

"Det här med att leva som man lär" (Martin Mobergs betraktelser)

#Blogg100 - Dag 69