onsdag 19 januari 2011

Bra tid för yoga

Just den här årstiden, mellan vinter och vår, är särskilt bra för att göra yoga, har jag läst. Vi har dragit ihop oss i kylan, både rent fysiskt i våra kroppar men också ofta inuti våra själar under allt mörker.

Yogan stretchar oss både fysiskt och mentalt. Nu efter julhelgerna har jag plockat fram min yoga-DVD med Blossom Tantoon. Jag mjukstartar med ett par övningar varje dag eftersom jag haft uppehåll i yogan en period. Jag blir förvånad över hur snabbt jag känner igen rörelserna, hur lätt det går att hitta till yogaandningen. Det är så med något man gjort en period i sitt liv, att det går ofta lättare att plocka upp det igen än man kan tro. Det handlar helt enkelt om att bara sätta igång och göra det. Hjärnan minns. Kroppen minns.

Efteråt, när jag gjort yogan, njuter jag av att känna mjukheten i min kropp, lugnet och friden i min själ och hur all stress rinner av mig. Jag blir fokuserad och mottaglig för vad jag känner i mitt hjärta och hur jag mår.

Det yogan gjort för mitt tillfrisknande efter min utmattning har ingen läkare och inte någon medicin hittills kunnat göra. Det var bland annat Blossom som fick mig att testa yoga för kanske sex år sedan. Jag hörde henne berätta i TV om sina ryggbesvär och vilken hjälp yogan gett henne, hur den gett henne tillbaka rörligheten igen. Samma sak händer med mig när jag tränar yoga regelbundet, jag blir mycket rörligare, smidigare och så småningom smärtfri.

Jag hörde också om yoga i ett program på TV. Det var en kvinna som överlevt en flygplansolycka och levde med ständiga mardrömmar och ständig ångest sedan den händelsen. Hon började träna yoga och den obehagliga livshotande händelsen som satt sådana spår i henne läktes ut så att hon fick ett bra liv igen.

Jag minns att jag tänkte, "Kunde hon som varit med om en flygplansolycka må bättre genom att träna yoga, då är det i alla fall värt att prova det också för mig. Livshotande händelse som livshotande händelse. Trauma som trauma".

När mitt liv börjar krisa vet jag idag vad jag behöver göra för att hitta tillbaka till mitt riktiga jag igen. Det ryms i ett enda ord. Yoga.

Då när jag provade yoga allra första gången på Friskis & Svettis i Jönköping var där bara ett fåtal deltagare och ett enda pass. Idag finns det flera pass i veckan och det är många deltagare. Dessutom finns det yoga på många andra olika ställen i Jönköping idag, inte bara på Friskis & Svettis. I lokalpressen idag läser jag om fullbokade yogapass i hela landet. Det är fler än jag som har upplevt vad yogan betyder för oss som människor i den tid vi lever i just nu. En annan sak är riktigt, riktigt bra med yoga; man är aldrig någonsin för gammal för att börja träna yoga. Och jag tror, på riktigt, att man känner sig ung längre genom att träna yoga. Man hittar spänsten i både sin kropp och sin själ.