fredag 24 oktober 2014

Sjukersättningen höjs till 64,7 % i budgeten - små smulor som bör bli mer

Gränsen för fattigdom har EU satt till 10.800 kronor brutto. Många med sjukersättning i Sverige har idag cirka 6.000 kr brutto. De flesta kvinnor.

Själv har jag ca 9.000 kr/månad. Brutto. En del av den summan kommer från Alecta.

Så enligt EU är jag fattig.

Att vara "fattig" ekonomiskt betyder inte att man är fattig i övriga sammanhang.

Man kan vara rik på andra sätt i stället. Rik inuti. Rik på vänner. Rik på visdom och kärlek. Rik på erfarenheter. Rik på ord och berättelser.

Jag tror att det är viktigt att inte låta andra definiera om man själv är fattig eller inte. Och att aldrig känna skam över sin ekonomiska situation.

Så klart är det viktigt att man sätter en gräns för vad som är fattigdom politiskt och samhällsekonomiskt. För att skapa ett bra samhälle för alla.

Det finns inga motsatser i det.

Samhällsekonomiskt vill jag se ett lägsta tak i sjukersättningen. Det skulle minst ligga på gränsen för fattigdom enligt EU tycker jag. Sjukersättningen ska också följa löneutvecklingen i samhället anser jag.

I budgeten som regeringen la fram igår höjs aktivitets- och sjukersättningen till 64,7 % i stället för som idag 64 %. Det är små smulor. Fast ändå en höjning för den enskilde och åt rätt håll för ett jämlikt samhälle.

För den som har en mycket låg inkomst kan också små smulor göra skillnad.

Det är trots det en bra bit kvar tills dess att en människa med sjukersättning i Sverige hamnar ovanför gränsen för fattigdom enligt EU.



Lästips:

"Här är regeringens höstbudget..." (SVT)

"Politik är inte bara käbbel" (Aftonbladet)

"Skatteklyftan mellan sjuka och friska" (Kjell Rautio)




#svpol