onsdag 24 september 2014

Alternativa Nobelpriset till Edward Snowden

Edward Snowden kommer imorgon enligt SVT att få det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood-priset. Jag tycker att Edward Snowden är rätt person att få just det priset.

Right Livelihood-priset delas ut till organisationer och enskilda personer som kämpar för mänskliga rättigheter och för att finna lösningar på samtidens stora utmaningar.Den 10 juni 2013 skrev jag en artikel till Newsmill, "Nobels fredspris till Edward Snowden".

Här är texten jag skrev som publicerades av Newsmill som tyvärr inte längre finns kvar på Internet:Nobels fredspris till Edward Snowden

Publicerad: 2013-06-10 08:06, Uppdaterad: 2013-06-10 08:06

Jag tycker att läckan, Edward Snowden, som avslöjat USA:s massövervakning i cyberrymden, bland annat i Facebook, ska få Nobels fredspris.

Yttrandefrihet är något som alltid har betytt mycket för mig som människa. När man förlorar allt är det till sist det enda man har kvar, rätten att yttra sig.

Yttrandefriheten är bland det viktigaste i en demokrati. Om inte till och med det viktigaste.

Yttrandefrihet är också rätten att få vara tyst.

Att en stat massövervakar människor så som USA nu gör, innebär stora risker för oss alla.

Det är också ett övertramp mot oss alla. Det handlar om allas vår integritet. Det handlar om yttrandefrihet. Om demokratins väsen.

Mina spontana reaktioner när jag läste nyheten i media om de massövervakningar som USA håller på med var (i nu nämnd ordning):

1. Jag säger upp mitt FB-konto.

2. Jag begränsar hur jag använder mitt FB-konto.
(Sedan en vändning i mina tankar)

3. Jag vägrar låta Storebrors möjligheter att kontrollera mig och så många andra, låta styra mitt handlande.

4. Jag vägrar låta Storebrors möjligheter att kontrollera det jag skriver i cyberrymden hindra mig från att yttra mig i det jag vill yttra mig om.

5. Jag vägrar att låta rädslan styra mig som människa och det jag vill yttra mig om.

6. Jag tänker fortsätta precis som vanligt att skriva om precis vad som helst som jag har lust till, förutsatt att det inte handlar om kränkningar eller liknande.

7. Jag behåller självklart och med ännu större kraft mitt FB-konto med flera konton i Internet nu när massövervakningarna avslöjats.

Det är när människor börjar att bli rädda för att uttrycka sig som yttrandefriheten och demokratin verkligen är hotad.

USA blottar sitt rätta ansikte med de massövervakningar de håller på med.

De visar att de först av allt tror att människan är ond, i stället för god.

De visar att de först av allt misstänkliggör människan, i stället för att lita till henne.

Det är handlingarna som visar en stats eller en människas rätta jag.

För att citera den evigt gode och smarte Bamse:

"Den som är stark, måste vara snäll".

Min röst för att Edward Snowden får nästa Nobels fredspris.Anna-Karin Mattsson

Nya Moderaterna ska locka till sig kvinnor och LO-kvinnor

Det var snudd på att jag trodde att det var första april idag när jag läste i Aftonbladet att M nu ser över vad anledningen kan vara till deras brakförlust. Och att de funderar kring hur de ska kunna locka till sig fler kvinnor och framförallt LO-kvinnor.

Dagens största skämt för mig och jag skrattar fortfarande åt tanken på Nya Moderaterna som det nya kvinno- och LO-kvinno-partiet.

Jag som är kvinna säger så här till Nya Moderaterna: 

Alliansen där M haft så stort inflytande har utförsäkrat så många av oss utslitna kvinnor. Alliansen med moderaterna sänkte våra sjukersättningar så att vi hamnade under fattigdomsgränsen i Sverige. Gjorde så att vi kvinnor ofta idag tvingas leva på vår partner om vi har någon. Alliansen med moderaterna pressade oss och misstrodde oss och kallade oss lata. Fast att vi arbetat slut på oss själva.

Och nu tror alltså moderaterna att de ska kunna locka oss att rösta på dem om fyra år. 

Aldrig får de min röst i alla fall. 

Aldrig någonsin att jag glömmer det de gjort med vårt samhälle och allra mest mot kvinnorna i Sverige. 

Aldrig någonsin glömmer jag hur alliansens politik ökat klyftorna i Sverige.

Fast sent ska syndaren vakna, sägs det.

Ja, jisses. Där har de att jobba på, Nya moderaterna. Kvinnolinjen, är det deras nya melodi, kanske? 

Försök inte med mig. För jag har genomskådat er för länge sedan. Och jag tror också många, många kvinnor med mig. 

Eller försöker Nya Moderaterna att leka Bamse? Det där med att bästa sättet att bli av med sina fiender är att göra dem till sina vänner. Den grejen går inte jag på i alla fall.

Desperata är det de verkar att vara, Nya Moderaterna, tänker jag. Lästips: (kanske lämplig läsning för Nya moderaterna nu när de funderar på hur de ska locka kvinnliga väljare och LO-kvnnor): 


"Ändå diskuteras inte några bottennivåer i sjukförsäkring/pension..."

 (Martin Mobergs betraktelser, FB)#svpol#socialpolitik#val2014

Gamla älskade människor

Jag tycker om gamla människor. Tycker om att prata med dem. Lyssna på dem. Alldeles särskilt mycket tycker jag om gamla människor som jag känt ända sedan de var i den ålder jag själv är. Jag kan ibland märka hur de förvandlats.

Åren vi lever och det vi upplever genom åren förändrar oss som människor. Vi får andra värderingar. Prioriterar annorlunda. Får nya perspektiv. Upptäcker kanske vad som är livets största skatt till oss själva. Vad som är meningen med våra liv, förhoppningsvis. Vad som är det mest viktiga av allt.

Det är att vara rik att få leva ett långt liv. Även om ett långt liv ofta innehåller både smärta och sorger. Ingen slipper säkert helt undan från det som är livet självt. Både ljuset och mörkret.

Idag talade jag länge med en kvinna som levt mycket längre än jag själv levt så här långt. Hon sa så många vackra, kloka saker till mig att det gjorde så gott inuti mig.

Vi behövs verkligen vi människor så länge vi lever. Antingen vi är unga eller gamla eller någonstans mitt i livet.

Vi behövs för varandras skull.

Tack för att just du finns.

Tack för att jag finns.
#bloggswe