måndag 2 juni 2014

Planteringsdags


Den här helgen köpte jag plantor och planterade i stora krukor och i trädgården. Pelargoner är mina och många andras favoriter. De tål både värme och torka och klarar sig hyfsat också en sval sommar.

Därför blev det ett antal pelargoner som jag köpte med mig hem. Prisvärda är de också, pelargoner. Alldeles särskilt om man driver upp dem själv. Dessutom köpte jag Rosenskära. Förr om åren när jag hade långa, djupa rabatter fulla med blommor längs med husväggen brukade jag fröså dem. De var tacksamma, blommade oftast om flera år efter att jag sått dem och dök upp lite varstans i trädgården. Mycket vackra att sätta i vas också.

Persilja och gräslök köpte jag. För av någon anledning som jag inte vet har de dött ut i vårt grönsaksland.

En frisk och fin planta citrontimjan hamnade i en kruka i söderläge på trappan till uterummet. Där kommer den att trivas är jag säker på.

Citrontimjan kan man använda i till exempel såser, stuvningar och soppor. Till både fisk och fågel och annat kött. Man kan till och med ha citrontimjan i badet, läste jag på etiketten till plantan. Nu har jag inget badkar längre. Fast kanske kan man ha citrontimjan i fotbadet, tänker jag. Hur som helst, en mycket användbar liten växt som det för mig är en njutning att dra fingrarna över och känna den goda doften efteråt.

Helst av allt skulle jag vilja plantera perenner i de stora blomkrukorna. I en del av dem i alla fall. Så att jag inte behövde plantera nytt varje år. Bra både ekonomiskt och mer lättskött. Jag ska läsa och leta efter vilka växter som tål att stå utomhus i krukor året runt. Jag hade under flera år en vacker Nepeta i en stor kruka som överlevde vintrarna. Jag hade tänkt plantera det i år igen. Fast de plantor jag hittade i helgen hängde och såg inte alls lockande ut att plantera.

Har du kanske några tips på perenner som klarar att leva i krukor året om?#Blogg100 - Dag 95