onsdag 3 juli 2013

#Almedalen idag: "200.000 sjuka och arbetslösa tvingas till socialen"

Jag läser i DN idag att mer än 200.000 sjuka och arbetslösa tvingas till socialen trots att de egentligen inte hör hemma där.

Det är helt nya grupper som dyker upp hos socialen.

"– Det har uppstått en diskussion bland våra medlemmar om hur försörjningsstödet var tänkt att fungera och hur det används. Därför beslöt vi oss för att gräva lite djupare i ämnet, säger förbundsordföranden Heike Erkers (Akademikerförbundet SSR).

Undersökningarna resulterade i rapporten "Försörjningsstödets framtid - 200 000 försörjningsstödstagare borde bort " som presenteras på ett lunchseminarium i Almedalen i dag.

Heike Erkers ser många problem med att sjuka och arbetslösa tvingas till socialkontoren. Ett av dem är att de hjälpsökande måste ha sålt allt av värde innan de kan få pengarna de behöver.

– De får exempelvis veta att de måste sälja bilen och inser att de inte kan söka jobb utan bil. Resultatet blir att de hankar sig fram med hjälp av släkt och vänner och inte hinner ägna den tid som behövs för att söka jobb, säger Heike Erkers."

(Citat Dagens Nyheter)

Resultatet att människor som blir sjuka och arbetslösa hankar sig fram med hjälp av släkt och vänner har varit ett mål för Fredrik Reinfeldt sedan länge.

Jag har skrivit en artikel om det i Newsmill: "Reinfeldt tycker att anhöriga ska rycka in för arbetslösa och sjuka". (2011-10-22)

Frågan är om det Reinfeldt tycker också är det svenska folket i majoritet tycker. Det tror inte jag. Jag tror och tycker att varje vuxen människa har rätt att vara ekonomiskt självförsörjande också som sjuk och arbetslös.

Ju fler som drabbas av ändringarna i trygghetssystemen, desto fler vaknar upp och vill något annat, tror jag.

Det kan vara den som blir sjuk och utförsäkrad och först tvingas göra sig av med allt han/hon äger innan personen får rätt till försörjningsstöd.

Det kan handla om den arbetslöse som fått allt svårare att kvalificera sig för a-kassa och står utanför systemet.

Det kan vara vännen eller den anhörige som får "ställa upp" för en annan vuxen människa som inte längre är ekonomiskt självförsörjande på grund av sjukdom eller arbetslöshet.

Hur påverkas relationer mellan vänner och partners där den ene är i ekonomisk beroendeställning av den andre? Sällan till något positivt, det är min erfarenhet. Det är samhället som ska ge ekonomisk trygghet för den människa som t ex blir sjuk.

Ett sjukt system och en sjuk människosyn visar sitt rätta ansikte allt mer för varje dag som går i Sverige.

Alliansens dagar är räknade ända sedan den dagen de kom till makten.

Fredrik Reinfeldt kommer att falla på sitt eget grepp.

Slutet kommer allt närmre. Idag räknar jag månaderna. En dag kommer jag att kunna räkna timmarna.

Och den dagen Alliansens inhumana politik när det gäller trygghetssystemen är ett dystert minne blott, kommer jag att fira med alkoholfri champagne och chokladpraliner.

Jag längtar.


Se även:

"Nöjd, Reinfeldt? ... (Martin Mobergs betraktelser)