söndag 26 juni 2011

Härliga midsommarhelg!


Midsommarafton blev en bra dag. Jag tänkte, "visserligen saknar jag att ingen av mina döttrar är här hemma. Men allt det andra som hör till midsommar för mig kan jag skaffa mig ändå."

Jag gick ut och plockade midsommarblommor. Hundkex, smörblommor, lupiner, rödklöver, rosa doftande nyponrosor och andra blommor som jag inte vet namnet på men som är vackra. Jag är så lyckligt lottad att jag bor alldeles intill en stor blomsteräng. Sedan letade jag fram vackra vaser att sätta blommorna i.

Jag funderade på att göra en midsommarkrans till mig själv, men jag hade inte lust. Sedan funderade jag på att göra en midsommmarkrans till min katt. Men jag tror inte hon skulle ha lust att bära den. Jag struntade i midsommarkransar.

Min mamma var bjuden till oss på midsommarlunch. Sill, potatis, gräddfil med gräslök. Jordgubbar och grädde till efterrätt. Men som så ofta så överraskade mamma mig igen. Hon ville inte alls komma till oss på midsommarafton, hon hade ändrat sig. Hon ville bjuda oss i stället. På jordgubbar och maränger och glass och goda kakor. Hon hade gått med rollatorn till affären och handlat och var så glad.

Så jag hakade på det livet bjöd. Åt sillen och potatisen här hemma. Jag halverade den stora buketten midsommarblommor jag plockat. Tog med hälften av blommorna till mamma. Lät henne bjuda oss i stället för vi henne. Alla blev nöjda.

Efteråt bjöd vi mamma på en bilutflykt genom Smålands Kivik, höjderna öster om Vättern, kring Gisebo på gamla Grännavägen. Vägen kantades av äppelträd, gamla träd, tonårsträd och träd mitt-i-livet. Vinbärsodlingar. Vi åkte Landsjön runt på slingriga, kuperade vägar. På ett ställe ser man både Vättern och Landsjön samtidigt. Utanför Kroatorpet såg vi en stilig midsommarstång med Vättern i bakgrunden.

Idag är himlen alldeles blå utanför mitt fönster, inte ett moln. Strålande solsken. I hörnan intill den gamla blå lekstugan har precis den gammaldags vita rosenbusken slagit ut sina blommor. Jag ska gå dit och lukta på den om en stund.