onsdag 8 april 2015

Nässelfjäril

(Bild lånad från http://bakgrunder.com/bloggen/2009/11/03/nasselfjaril/)


Färggrann nässelfjäril
flög genom
bländande vårsol

Vittne till undret
var jag

Kände hopp

En dag ...

Flyger jag


(Anna-Karin)

Barnen vs bankerna för ett jämlikt samhälle

I Aftonbladet idag finns en mycket bra ledare om nödvändigheten av att ställa barnen mot bankerna i vårt samhälle.

Enligt Rädda Barnen finns det idag 230.000 barn i Sverige som lever i relativ fattigdom. Medan de fyra svenska storbankerna under förra året enligt Aftonbladet gick med över 80 miljarder kronor i vinst. "Swedbanks vd fick på ett bräde en löneökning på sex miljoner", skriver Karin Pettersson, Aftonbladet.

Nästan inget gör mig så upprörd som att läsa om hur många barn i Sverige som lever i relativ fattigdom idag. Sverige är ett alltför rikt land för att barn ska behöva ha det så. Det handlar om fördelningspolitik och om viljan till jämlikhet och alla barns lika värde.

Det handlar också om moralen i vårt samhälle. Ökade klyftor skapar många problem i ett samhälle. Medan små klyftor mellan människor leder till frihet för många i stället för ett fåtal.

Det barn som vuxit upp i relativ fattigdom har svårt att ta sig ur den. Även om det finns undantag. Många gånger ärvs fattigdomen vidare till nästa generation. Det blir dyrt för hela samhället på längre sikt.

Därför är det så viktigt att politiker, makthavare och också t ex banker tar sitt ansvar. Ja, att vi alla faktiskt tar vårt ansvar för att skapa ett jämlikt samhälle. Att vi sätter våra egna eventuella höga löner i jämförelse med de som har det sämst i vårt samhälle.

Var någonstans börjar girigheten i en människa? När är den stund när man som människa anser att man själv är så mycket för mer än en annan människa i pengar räknat, att man tappar perspektivet och tycker att det är helt ok att vissa av oss tjänar mångdubbelt mer än andra.

Fungerande socialförsäkringar för föräldrar till ekonomiskt utsatta barn är vägen bort från den relativa barnfattigdomen idag i Sverige, anser Tapio Salonen, professor i socialt arbete.

Jag citerar Karin Pettersson avslutande ord i ledaren:

"Om nu landets fyra ­storbanker förra året ­gjorde över 80 miljarder i vinst och hade råd att ­dela ut över 40 miljarder till sina ägare, samtidigt som ­ersättningar höjdes med miljonbelopp, så finns det utrymme att ­höja skatten. Använd sedan pengarna bland annat till att ­förbättra ­vardagen för de 230 000 barn som vi hittills har ­svikit. De för­tjänar samma chans i livet som alla andra."#blogg100 #bloggswe #barnfattigdom #socialpolitik

Litterär Afterwork om marknadsföring av böcker

Ikväll kl 18 är det Litterär Afterwork på Jönköpings Stadscafé inne vid biblioteket i Jönköping.

Där kommer tre av mina författarvänner, Malin K Eriksson, Eva Holmquist och Gabriella Poopuu Kjeilen att berätta om hur man marknadsför en bok som egenutgivare.

Fri entré!