onsdag 8 december 2010

Tomteland i Borås


Hela Borås city kryllade av snötyngda granar, vackra festklänningar och ljusslingor. Jag och min dotter hade en heldag tillsammans. Jag tog bussen till Borås, det var så vilsamt att jag höll på att somna och missa att kliva av i Borås.

Vi började med en fika på det mysiga caféet Viskan alldeles intill Viskan med den vackra parken på andra sidan vattnet. Utsikt över snötyngda träd. Sedan tittade vi in i Borås affärer. Där finns en inredningsbutik för fransk lantstil som heter Hjärterum och som känns som att kliva in i en saga. Jag kunde inte räkna alla de vita hyacinter som fanns där inne i olika grupper. Skimrande julgranskulor den ena mer glittrande och vackrare än den andra. Små glasskålar på fot med lite mossa i sig. Så enkelt, så vackert.

Jag gick runt där, njöt och tog med mig idéer hem. Mycket känns för dyrt att handla i den affären för mig, men att titta, njuta och att få med sig idéer kostar inget alls.

På torget mitt inne i stan hade man byggt upp ett Tomteland. En stor vacker gran i mitten med belysning och konstgjorda lysande istappar. Runt den stora granen fullt av små mindre granar med belysning. Där fanns små hus som hette allt från Tomtens Verkstad till Tomtens scen och Tomtens dass som var upptaget. En kåta där man kan fika vissa dagar.

Längs med Tomtelandet fullt med små röda stugor som sålde allt möjligt som har med julen att göra; lax, lingonkransar och julsenap. Från två små stugor luktade det särskilt gott; rostade mandlar och färska munkar.

Lunchen blev på Harrys; en hel lunchbuffé med tre olika rätter plus kaffe och kaka för 79 kronor. Jag åt raggmunkar med stekt fläsk, lingon och sallad. Gott! Länge sedan jag åt raggmunkar. Fläsket var riktigt knaperstekt.

Ännu mer titt in i de små mysiga affärerna. Klädaffärerna hade många festkläder mest i svart just nu. Jag hittade en affär där man sålde gammaldags mamelucker i riktigt bomullstyg med spetsar längst ned på benen. Ett par sådana har jag drömt om att äga ända sedan jag var tonåring. Så efter en del funderande klippte jag till och köpte mig ett par linnefärgade. De kan bli fina att ha under alla mina tunikor, känner jag. Eller så kan jag ha dem till pyjamasbyxor, eller hänga dem på väggen att titta på bara för att de är så vackra!

Fika på det prisvärda caféet Orion ville vi inte missa. Dit in ringlar kön lång precis hela tiden. Där är människor i alla åldrar, och ett härligt surr av prat, liv och rörelse. Fikabrödet är hembakt, minst sagt generöst och dessutom billigt. Det var inte lätt att välja bland jultårtebitar, mjuk pepparkakscheesecake och pajer. Till sist bestämde jag mig för hallonpaj med vit choklad och vaniljsås. Jag fick en så stor portion att det var omöjligt för mig att äta upp den. Gott var bara förnamnet.

Sedan behövde vi inte äta mer den dagen. Jag nästan rullade fram på Borås gator, så proppmätt var jag. Och så glad! Mörkret sänkte sig och de vackra ljusslingorna lyste upp gatorna. Balkongerna på de äldre husen var dekorerade med granris och ljusslingor. I parken var en del träd helt inklädda med lampor. Hela staden var täckt av ett vitt gnistrande täcke snö. Som ett sagolandskap.

En sista kram och så bussresa hem till Jönköping igen. Jag var så nöjd! I min kasse hade jag ett doftljus med doft av ros och lavendel och så mina nya mamelucker. Men det bästa av allt var att få ha en så lång dag med upplevelser och samtal med min älskade dotter. Vilken lyx att bo så nära varandra just nu! Efter att ha haft Nordsjön mellan oss i ett och ett halvt år.