söndag 1 juli 2012

Att drabbas av utmattningssyndrom

Att drabbas av utmattning/utmattningsdepression ger skador i hjärnan. Det kan man idag bevisa via hjärnröntgen.

Tyvärr visste man inte det när jag drabbades för 13 år sedan. Man visste inte heller vilken hjälp man behövde för att bli frisk. Så jag fick ingen hjälp från vården när jag blev sjuk.

Skadorna som man får i hjärnan vid utmattning läker så småningom. Fast hur lång tid det tar kan ingen veta. Vare sig jag själv eller en läkare.

Det finns de som hävdar att det tar ungefär hälften så lång tid att bli frisk som det har tagit att bli sjuk.

Ibland kan det vara ett gammalt trauma som orsakar utmattningen.

Jag önskar ingen människa i världen att drabbas av det som jag själv drabbades av för tretton år sedan. Bland det svåraste av allt var att ingen läkare förstod eller kunde förklara. Varken för mig eller anhöriga. Det skapade stark ångest i mig.

Jag fick själv så småningom, när jag blivit lite starkare, börja söka mig fram till vad jag kände att jag mådde lite, lite bättre av.

Jag önskar att det är bättre idag inom vården för den som drabbas av utmattningssyndrom än hur det var för mig då för 13 år sedan.

Dalai Lama om att bli lycklig


Igår tog jag fram min bok "Lycka!" av Dalai Lama ur bokhyllan igår och började läsa i den.

Jag köpte boken för flera år sedan. Fast då hade jag fortfarande så svåra koncentrationssvårigheter efter min utmattning, att jag inte klarade att läsa i den. Så bara att kunna läsa i boken "Lycka!" igår, gjorde att jag kände mig lycklig.

Enligt Dalai Lama är lycka ett tillstånd vi alla kan nå i själen. Förutsatt att vi har våra basala behov som människor tillgodosedda; mat, kläder, ett hem. Det handlar om att söka sig till det som ger positiva känslor och få undan det som ger negativa känslor. Det handlar om att öva sig i sinnena och själen. Övning ger färdighet, enligt Dalai Lama.

Dalai Lama betonar vänlighet och medkänsla som ett sätt att nå ett lyckotillstånd.

Ett sätt att nå lyckan, är att ibland fråga sig "Kommer detta att ge mig lycka eller njutning?" när man känner längtan efter något eller när man ska fatta ett beslut om något där man kanske tvekar. Det är vanligt, anser han, att vi förväxlar de två begreppen, lycka och njutning. 


Jag tänker på hur lycklig jag kände mig igår över att kunna läsa i den bok som jag inte klarade att läsa i för sex år sedan. Vilken lyckokänsla det kan ge att förlora något för att sedan återerövra det igen. Inte minst sinnen, förmågor och hälsa.

Tack för allt det som jag förlorade genom min utmattning.

Tack för allt det som jag stegvis får tillbaka igen i mig själv.

Tack för hälsan, sinnena och förmågorna som kommer tillbaka allt mer i mig.

Även om det går så  långsamt att jag ibland inte ens märker det. <3


Min fråga idag är till mig och till dig som kanske läser det här inlägget: 

Ger att blogga mig/dig lycka eller njutning?