måndag 25 maj 2015

Äppelblomsvandring hos Rudenstams i GiseboI lördags förmiddag var jag och mina döttrar på äppelblomsvandring hos Rudenstams fruktodling i Gisebo. Vi köpte kaffekorg med gott och generöst fikabröd för 35 kronor per person. Sedan fick vi följa en pilmarkerad bana med info-skyltar bland de vackra blommande äppelträden.


Ett normalt år skördar Rudenstams 450 ton frukt lärde jag mig bland annat på äppelblomsvandringen. 2014 var ett ovanligt bra år och då skördade man mer än genomsnittet. I år har man planterat 3000 helt nya äppelträd, alltså utökat sin odling ännu mer.

Det är härligt att vi idag i Sverige konsumerar svensk frukt och de produkter man kan göra av den, tycker jag. Jag minns när det för inte så länge sedan var kris inom fruktodlingen på grund av att konsumenterna helst köpte utländska äpplen till exempel. Fast den tiden är nu förbi. Många människor föredrar närodlade produkter idag framför det som transporterats många mil med långtradare eller flygplan. Jag själv väljer alltid svenska närodlade äpplen numera när jag handlar om det alternativet finns i handeln.
Solen sken och backarna som äppelträden växte i var brantare än jag anade. Väl uppe på platsen där vi skulle fika kunde jag pusta ut och bara njuta av den sanslöst vackra utsikten över Vätterlandskapet. Långt bort såg jag Taberg sticka upp. Känslan var som att på en halvtimma ha hamnat i sydeuropa, kanske Italien. Solen värmde så gott när sluttningen bakom skyddade oss för vinden.Vi ville egentligen inte lämna den vackra platsen alls. Fast ibland är det bästa sättet att bevara något vackert att lämna innan mörkret faller. Så vi vandrade nedför igen och gick in i butiken hos Rudenstams. Där valde vi bland massor av olika sorters must, kex, biscotti. I korgen hamnade nyskördade söta jordgubbar odlade hos Rudenstams, ljuvlig svartvinbärsnektar, mycket goda kex med fikon och honung, Gränna-knäcke med smak av rosmarin.

Åh, så mycket vackert! Så mycket gott! Vilken dag!

Jag drömmer om att få uppleva minst en till sådan äppelblomsvandring i mitt liv.

#blogg100 #bloggswe #rudenstams #utflykt