måndag 18 januari 2010


"Men moln och dimma är bara luftformer. Ovanför dem strålar solen, månen, evigt."

(Japansk vishet)

Säpo-chefen


Den bästa läraren i mitt liv var egentligen inte lärare. Han var utbildad jurist och hade som dröm att bli domare. Jag läste en kurs på högskolan som hette Juridisk Översiktskurs och fick honom som lärare. Jag hade inga förväntningar alls på kursen. Tänkte att den skulle vara trist och ointressant.

Jag kunde inte haft mer fel. Denna människa som ledde kursen ställde sig rätt upp och ned framför alla de många studerande. Mitt i gången. Och så började han tala. Han berättade om olika fall. Han ställde frågor hela tiden. Han ifrågasatte våra frågor. Han förde samtal med oss. Kursen blev bara mer och mer intressant. Jag började fundera över att läsa juridik på allvar. Kanske bli jurist.

Jag lovade min kille att jag skulle bjuda honom på stans dyraste restaurang på en hel meny om jag klarade tentan. Så omöjligt kändes det.

Men det löftet stod mig dyrt. Det blev så. Jag klarade tentan. Högsta betyg. Tack vare den här läraren som egentligen inte alls var lärare. Utan jurist som drömde om att bli domare. Det blev en tre-rätters-meny på stans finaste restaurang för mig och min kille. Som jag betalade. Det blev ruskigt dyrt. Jag fick leva på ris ett tag efter det.

Många, många år senare satt jag med en liten bebis i min famn och ammade. Jag tittade på min lilla bebis och lyssnade på nyheterna samtidigt. Plötsligt hörde jag en röst som lät bekant. Jag tittade upp. Jag känner igen ögonen. Blicken. Rösten.

Det var min lärare! Juristen som drömde om att bli domare. Han var SÄPO-chef! I flera år var han SÄPO-chef. Högsta chefen på SÄPO.

Ibland är livet märkligt. Den här mannen var en människa som lyste. En naturbegåvning i pedagogik. Kunnig i sitt ämne. Han behövde inget blädderblock, ingen tavla att skriva på, inga uppgifter att dela ut. Ingenting annat än sig själv, sin kunskap och sina ord för att förmedla och lära ut.

Vilken gåva! Jag önskar att alla unga får uppleva känslan av att ha en sådan lärare någon gång i sitt liv. Som kan konsten att lära ut, få människor att utvecklas och att börja brinna för det ämne de läser.

Wet Wet Wet "Love is all around"