lördag 17 september 2016

Äppeltider


Oj så många friska och goda och vackra äpplen det är den här sensommaren! Jag har gjort äppelmos och jag har bakat äppelkakor. På förstukvisten står en brun rund korg full med gröna äpplen från vårt gamla äppelträd i trädgården. Det doftar så gott från dem så fort jag kliver ut på förstukvisten.

Av en vänlig granne fick jag en brun papperspåse full med äpplet Vit Astrakan. Det är en gammal klassisk äppelsort från 1700-talet. Själva sorten får mig att tänka på min mormor och morfar och också på Kristina i Vilhelm Mobergs Utvandrarna som fick kärnor av Vit Astrakan i ett brev från Sverige. Som hon sådde i jorden i sitt nya hemland Amerika och drömde om smaken av just Astrakan-äpple.

Dofter och smaker hör så nära samman med minnen och känslor. När jag känner doften av äppelkaka minns jag glada stunder med människor jag älskar som inte längre är med mig här i det jordiska livet.

När jag bjuder någon jag älskar på äppelkaka idag, skapar jag glada minnen och känslor i min tur.

Soluppgång och solnedgång


Ännu en riktigt varm vecka denna sommar. I Jönköping var det häromdagen den varmaste dagen på 60 år i september. Jag har känt mig väldigt trött i värmen. Mitt på dagen har jag varit i gillestugan och haft på kylanläggningen och lyssnat på musik.

En morgon gick jag på promenad tidigt för att få igång kroppen innan hettan slog till. Jag fick se en vacker soluppgång över den lilla sjön nära där jag bor.


En kväll såg jag en så vacker solnedgång. Allt runt omkring var stilla och tyst.

Älskade naturen. Tack för att du finns där för mig när helst jag vill.