fredag 10 maj 2019

Körsbärsblomning

Redan är körsbärsblomningen i min trädgård över för den här våren. Men så bra att jag då har ett vackert foto att spara i min blogg som hjälper mig att komma ihåg det vackra och flyktiga. Underbart är kort, ibland.

Älskade katt

Sånt här kan hända när man ska göra sin momsdeklaration och har en älskad katt som inte bryr sig ett skvatt om blanketter mer än att de är varma och sköna att sitta på en stund. Djur hjälper en människa att hitta livets rätta proportioner ibland.

Boken Hjärnstark

Just nu lyssnar jag på boken "Hjärnstark" av psykiatern Anders Hansen. Det är en mer än sex timmar lång ljudbok med mängder av forskningsresultat som berättar om hur motion och rörelse stärker en människas hjärna.

Att träna är viktigt för mig inte minst efter att jag skadade min axel. Likaså för att hålla nere den stresskänslighet som jag lever med efter utmattningen för länge sedan. Om jag ibland tycker att det känns tungt så är det tillräckligt att lyssna en stund på boken "Hjärnstark" för att få pepp att komma igång med träningen igen.

Här berättar Anders Hansen bland annat om träningens effekt på minnet, på stresskänslighet, på psykisk ohälsa som ångest, depression och t ex olika diagnoser som ADHD. Det är fascinerande hur man själv kan påverka sin hjärna med rörelse. Hur det förändrar kemin i hjärnan. Enligt Anders Hansen ger motion till och med starkare och mer långvarig effekt på depression än antidepressiv medicin. Även om han också betonar att man ibland behöver både och. Och att vid djup depression behöver man medicin eftersom motion inte fungerar när depressionen gör att man blir så trött att man knappt klarar att ta sig ur sängen.

Ett läs- eller ljudtips från mig till dig som är intresserad av hur motion påverkar hjärnan och inte minst det psykiska måendet.