lördag 31 augusti 2013

Skördetid på Västra Torget


Jag och äldsta dottern vandrade bland närodlad frukt och grönt från bland annat Gigeryd, Habo, Visingsö, Gränna och Skaraborg tidigt idag på Västra Torget i Jönköping.

Där fanns lingon och blåbär. Karl Johan och kantareller. Levande kräftor i hinkar.

Hinkvis med krysantemum i alla möjliga färger. Mer än meterhöga gladioulus för 10 kronor styck. Det var många människor som vandrade runt med inköpta gladioulus invirade i brunpapper på torget.

Plommon, potatis- och äppelsorter som man inte hittar i de vanliga affärerna här i stan. Små goda gråpäron, palsternackor, härliga morotsknippen, gula och gröna vaxbönor. Ett överfullt skafferi från allt det jorden kan ge oss människor så här i skördetid.

Västra Torget i Jönköping har betytt mycket för mig ända sedan jag för allra första gången flyttade till Jönköping när jag var 19 år. Många gånger var jag där med min mamma. Hon handlade nästan alltid sin potatis, sina morötter och sina äpplen där. Blå mandel var hennes favoritpotatis som hon brukade köpa där.

Idag var det första gången som jag var på Västra Torget sedan min mamma dog. Äldsta dottern var med mig. Det kändes skönt att inte vara helt ensam där just idag. Så många minnen som fladdrade förbi i mig. Glada minnen.

Det trillade tårar av saknad.

Och jag viskade tyst inuti mig själv om förändringarna som sker hela tiden i våra liv.

Påminde mig själv om att inget varar för evigt.

Allt är förgängligt.

Som det goda Viktoria-plommonet från torget som jag nyss åt upp.

Borta. Fast, i skålen är där fortfarande plommon kvar.

Och jag har fortfarande ett liv kvar som ska levas.


P.S. Västra Torget i Jönköping är en upplevelse. "Öppet" varje lördag året om mellan kl 7-13 (ca). Utbudet på torget är inte bara frukt och grönt utan också kläder, tyger, gardiner och en hel del överraskningar från gång till gång. Jag tycker om att följa årstidsväxlingarna på Västra Torget. Nu är där skördetid. Till advent kommer alla adventskransar och julblommor. Sedan tomtar och julpynt. Vid påsk är där fullt med fastlagsris i sprakande färger. På våren små fina plantor, pelargonsticklingar och uteväxter. Man kan köpa fisk, ost, korv, kött, frukt och grönt, bröd och bakverk där året om. Klart värt ett besök för dig som kanske inte varit där

Fånge

Fångad i mig själv, längtar slå mig fri. Längtar ut, längtar flyga fritt, tyngdlös, sväva ...

Längtar vara flyttfågel, flyga från mörker till ljus, från kyla till värme.

Längtar frihet, vara fri ...

Känner mig fängslad, fast i bojor, kedjad, instängd ...

Tappat nyckeln i ett evigt mörker.

Ser en strimma ljus, där borta.

Känner doft av fuktigt gräs tränga in.

Hopp.