måndag 17 februari 2014

Vårdepp

Många människor blir deppiga den här tiden på året. Jag är en av dem som känner "vårdepp" när ljuset börjar komma tillbaka till Norden. Sådan har jag varit i halva mitt liv, minst.

Jag minns när mina ungar var små och vi åkte till fjällen hur jag samtidigt som jag packade vinterkläder och slalompjäxor och skidkläder, undrade hur jag skulle orka. Varför jag överhuvudtaget gav mig iväg på skidsemester när jag var så grymt trött?

Fast efteråt. Vilken energikick jag hade fått efter att ha varit i solen och snön och rört på mig, åkt skidor, varit utomhus hela dagarna i friska luften och med allt ljuset där.

Om man är en människa som är känslig för årstidsväxlingar, blir man efter vad jag läst mer och mer känslig för det ju äldre man blir. Det känns inget kul.

Man får göra det man kan för att må så bra som möjligt tills kroppen ställt om sig. Att motionera utomhus så mycket som möjligt hjälper. Att äta D-vitaminer påstår en del hjälper. Det har jag gjort två vintrar nu. Kanske att jag har haft färre infektioner, fast det är svårt att säga säkert vad det beror på.

Sova ordentligt är viktigt. Lägga sig i tid på kvällen och gå upp senast när ljuset kommer. Sova lagom mycket, varken för lite eller för mycket. Kvinnor behöver i allmänhet mer sömntimmar per natt än män.

Att äta bananer, ägg och valnötter till exempel ska också vara bra mot vårdepp.

Att vara med människor som man trivs med och att skratta tror jag alltid är bra mot depp. Vad än det beror på.

Känner du att du kan bli trött och deppig när ljuset kommer tillbaka efter vintern?

Har du några knep som du tar till för att få mer energi och må bättre då?