söndag 22 april 2012

Vid mammas grav


Jag åkte till mammas grav ikväll. Där såg jag ett gräsandspar och andra sjöfåglar och småfåglar. Sjön låg spegelblank. Vid mammas grav intill det stora, gamla trädet, kändes det tungt i mig.

Jag kände mig som en liten unge som ville gräva upp min mamma ur jorden med mina bara händer för att kunna hålla om henne.

Det är märkligt vilka känslor som kan komma fram när man sörjer och saknar någon som man älskar.

Bra samtal om självmord i Nyhetsmorgon idag

I Sverige tar cirka 1500 personer livet av sig. Varje år. Det finns länder där man har kunnat få ned antalet till nästan noll. Hur berättar läkaren och bloggaren Ludmilla Rosengren och Alfred Skogberg om i den här länken: Nyhetsmorgon 2012-04-22.

Jag har upplevt självmord hos nära anhöriga. Jag har också själv en period i mitt liv haft självmordstankar i samband med en djup depression.

Det viktigaste av allt är att vi vågar börja tala med varandra om självmord, i stället för att tro att vi kan tiga ihjäl problemet.

Tre viktiga frågor nämner man i länken:

1. Har du planer på att ta livet av dig?

2. Har du funderat över hur du ska göra det?

3. Har du tänkt ut när du ska göra det?

Så tuffa frågor att ställa till en människa som man ser/misstänker inte mår bra. Fast tre tuffa frågor som kan göra skillnad mellan liv och död för den enskilda människan.

Sprid gärna denna länken vidare i bloggar och andra sociala medier. Det är viktigt att vi vågar talar om självmordsproblematiken. Det är genom att våga tala om problemen, det tunga som vi kan hitta lösningar.

Jag önskar att politikerna satsar mer pengar på psykiatrin. Det har man gjort alldeles för lite under alldeles för lång tid, tycker jag.

Det kan bli bättre. Det går att få människor att må bättre i stället för att man ska välja självmord som lösningen på sitt liv.