söndag 3 juli 2011

Utmattningssyndrom


"Blåögda" jag trodde att alla svenskar idag visste vad utmattningssyndrom/utbrändhet är. Till skillnad från då för tretton år sedan när jag själv blev sjuk av stress och läkare trodde att jag fått både MS och hjärntumör när det i själva verket var utmattningssyndrom jag drabbats av.

Men av kommentarerna till mitt inlägg om sjukskrivningsdebatten (Maskroskvinnan Passagen) förstår jag att det fortfarande finns de som inte förstår, eller kanske inte vill förstå, att man kan bli sjuk av stress. Att det blir skador i  hjärnan av långvarig stress. Att det finns ett sjukdomstillstånd som heter Utmattningssyndrom.

Här är två bra länkar för dig som vill veta mer om Utmattningssyndrom/utbrändhet:

Utmattningssyndrom påverkar hjärnan

FASS: Utmattningssyndrom

Samtidigt känner jag att en av mina tankar med min blogg Maskroskvinnan, att sprida information om hur det är att leva med en stresssjukdom, fortfarande är aktuellt. Tyvärr, får jag lov att säga. Jag önskar att vi människor skulle respektera varandra så att vi också respekterar varandras olika sjukdomstillstånd. Såväl fysiska som psykiska. Jag känner mig nu starkt motiverad att ibland här i min blogg fortsätta att berätta om hur det är att ha blivit sjuk av långvarig stress. Och inte minst om vägen mot att bli så¨frisk som möjligt igen.

Bloggsemester och gästblogg


Nu tar jag bloggsemester några dagar. Eller någon vecka. Jag vet inte riktigt säkert just nu.

Men under min bloggsemester passar jag på att gästblogga hos författaren och bloggaren Sanna Juhlin/SannaMarie. Mitt gästbloggsinlägg finns där från och med imorgon, måndag. Välkommen att läsa!

Jag önskar dig som kikar in här underbara sommardagar.

Ta väl hand om dig.

Vi hörs snart igen, önskar jag.

Kram/Anna-Karin