lördag 1 september 2012

Skogslönnen ändrar färg


Skogslönnen utanför mitt fönster börjar ändra färg.

Älskade lönn ... 


Nyss var du full av ljusgröna knoppar, känns det som.

Fast jag älskar dig lika mycket året om.


Med nakna grenar.

I höstglöd.

Eller grön och skön.

Meningen i livet


Skogslönnens blad har börjat skifta i orange, gult och brunt nu. Det känns ovanligt tidigt. Eller så är det jag som inte hänger med. Idag är det i alla fall den första september.

Jag tycker om att det mörknar tidigare och ljusnar senare. Så som dygnet är just nu, när det gäller ljus/mörker, tycker jag är perfekt för mig. Lättare att kunna varva ned på kvällen och jag vaknar inte lika tidigt på morgnarna nu som förut när solen gick upp redan klockan fyra.

Solnedgångarna de senaste kvällarna har varit magiska. Det gyllene ljuset från dem har spridit sig in genom hela huset.

Just nu njuter jag av att vara helt ensam hemma ett tag. Jag rensar bland foton. Upptäcker att jag varit med om många roliga saker den här sommaren. Små utflykter från det vardagliga som jag är tacksam att jag har fått vara med om.

"Livet måste ha mening", sa Viktor Frankl och så tror jag att det är. Om livet känns meningslöst handlar det om att som människa försöka skapa en mening där man är. Oavsett vilken situation man befinner sig i.

Viktor Frankl var psykiater och överlevde andra världskriget trots att han satt i flera koncentrationsläger under lång tid.

Hans tankar efter den upplevelsen var att de människor som överlevde eller klarade sig bäst i koncentrationslägren, var just de människor som kunde hitta någon eller något att leva för.

Så viktigt är det att känna att man har någon eller något att leva för som människa, att det kan vara skillnaden mellan liv eller död.

Där jag är just nu i mitt liv hittar jag min mening i livet i min familj, mina vänner, mina djur och i skrivandet. Också i att ta hand om mig själv, att läsa och utvecklas som människa och att arbeta med den kraft som jag har.

Vad är det i ditt liv som ger dig mening där du är just nu?