fredag 18 november 2011

Förenkla och ändå älska julenJag tycker om advent och julen som högtid. Det finns så mycket som är mysigt, så många goda dofter, vackra änglar och tomtar, fina minnen från gemenskap för mig.

Jag pysslade massor med mina barn när de var små. Vi bakade, gjorde pepparkakshus, jag gjorde hemmagjord adventskalender med pyttesmå paket av gamla tändsticksaskar, hängde bomullstussar i vit sytråd i fönstren för att det skulle se ut som stora, stora snöflingor, kokade knäck, kokade farmors chokladmamseller, det var julskinka, Janssons, köttbullar, julkorv ... hela konceptet.

Julklappsinköp, för finns det något härligare än att se en liten unge öppna ett paket med förväntansfulla ögon och se dem hoppa av glädje för en ny Barbie-docka i skimrande brudklänning? Ja, det gick åt många timmar och mycket energi för mig att fira jul då, men roligt hade jag. Jag vill inte vara utan den tiden.

Men sedan jag rasade ihop, strax före jul för tretton år sedan, har jag fått vända upp och ned på hela steken julen. Jag har fått förenkla så mycket som möjligt. Välja ut godbitarna. Lära mig delegera.

Idag firar jag jul på ett helt annorlunda sätt än vad jag gjorde förut. Så mycket lugnare. Jag fokuserar på julblommor och mossa. Främst har jag flera julcypresser som jag dekorerar lite. De håller länge, över alla helgerna från första advent till tjugondag knut och jag kan förvandla dem från julcypresser till nyårscypresser om jag vill det. Hyacinter vill jag ha för doftens skull och för att de är så vackra. En amaryllis vill jag gärna ha, för att de är så vackra.

Jag har många levande ljus. Lussekatter och pepparkakor räcker som julkakor, tycker jag. Julklapparna har minskat rejält i antal. Det finns mer tanke bakom dem än att det handlar om antal paket idag för mig. Julmusik tycker jag om att spela.

Jag har vita gardiner i hela huset nu för tiden. De fungerar året om, så jag byter inte till särskilda julgardiner längre, mer än kanske i det stora vardagsrummet där jag hänger upp panellängder i linneliknande kvalitet med stora vita som penselmålade hjärtan på. De gardinerna hänger jag upp redan till första advent och de kan hänga kvar där tills det blir vår. Jag struntar i att putsa fönstren, för det är ju ändå så mörkt den här tiden på året.

Nästa helg är det första advent. Blommorna har jag fixat den här veckan. I helgen ska det städas här hemma. Nästa vecka smäller det; då kommer adventsljusstakarna och adventsstjärnan fram. Jag längtar redan till att jag får tända dem nästa fredag. Vi behöver ljuset, här i mörka Norden i advents- och juletid.

Vad är viktigt för dig i advents- och juletider? Vad prioriterar du?