tisdag 18 juni 2013

Sommar - tid att läkaDen bästa tiden att vara sjukskriven på är sommaren.

Får man tänka så? Ja, tänk att det får man. För sommaren är bästa tiden för återhämtning.

Solen, en ljummen vind, all den friska luften ... bättre möjligheter till rehabilitering och hälsa går väl inte att hitta. Helt gratis dessutom.

Igår klarade jag att jobba i trädgården 30 minuter. Min nya rosa sekatör, oemotståndlig att köpa när jag fick se den, gav mig lust och kraft att rensa bland alla lönn-ungar som frodas i min trädgård.

Ljuva sommar ...

Jag vill stanna tiden nu.
6 kommentarer:

 1. Under sommaren växer allting bäst, det har du satsat rätt på
  Anna-Karin, och hösten ger skörden för mödan.
  Jaså lönnen skjuter skott, då får du akta dig för ryggskott.;)
  Vad har du i den gröna kullen under äppelträdet? undrar Kalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryggskott blev det, Kalle. ;) :)

   Nu förstår jag inte hur du menar, med den gröna kullen under äppelträdet, berätta. :)

   Tack för ditt brev. Korten och texterna fick mig att skratta, du har härlig humor, Kalle, tycker jag.

   En riktigt skön midsommar önskar jag dig!

   Kram

   Radera
 2. Hej!Jag tittar in till dig för första gången. Hittade dig via en annan blogg....Jag har läst en del av dina inlägg och förstår att du är sjukskriven bla pga värk. Du skriver också om de olika partiernas politik. Själv har jag en lååååång erfarenhet av värk i olika former man har alltid kunnat jobba igen efter sjukskrivningar men 2004 fick jag en svår kronisk sjukdom som inte är botbar ,kan bara "hållas i schack". När jag efter ca 1 år varit sjukskriven (minns knappt hur det började) blev jag UPPRINGD av en person från FK (innan Alliansen) som sa "vi vill diskutera förtidspensionering med dig"...(man förtidspensionerade massor av människor på den tiden,utan att de sedan hade en chans att återkomma till jobb)men det vill inte jag sa jag, för jag ska kämpa mig tillbaka. Hörde aldrig något mer från FK. Då fick man förtidspension med 64 % av lönen. Nuvarande regler, vad jag förstår, är till för att ingen ska efter 1 år lämnas ensam i sin sjukskrivning utan få möjlighet att få sin sjukdom provad och om det går rehabiliteras mm. Det jag vill visa med detta är att man nog ska vara försiktig med att tro att andra partier än Alliansen skulle hantera sjukskrivningar på ett annat sätt. Och som du säger ditt svar är inte undertecknat av någon....Jag ska fortsätta titta in hos dig och önskar dig en så skön sommar som möjligt . Hoppas nu du och andra inte tar illa upp med det jag skriver för det är lätt att bli missförstådd. Själv är jag nu pensionär och slipper alla kontakter med myndigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit till min blogg, Maj! :)

   Jag har varit sjukskriven i 14 år för utmattningssyndrom efter en fysisk och psykisk kollaps på grund av mycket långvarig negativ stress.

   När en människa kollapsar fysiskt och psykiskt påverkar det hela hennes kropp och själ.

   De rester jag har kvar idag är ökad stresskänslighet, svårigheter att ta in många intryck, ljud- och ljuskänslighet, muskelspänningar, dagliga panikångestattacker, vissa sömnstörningar, problem med matsmältningen med mera. Smärta är en del i alltsammans.

   Precis som för dig ville Försäkringskassan ge mig förtidspension när jag varit sjukskriven i kanske tre års tid. Fast jag vägrade skriva på pappret, jag trodde att jag skulle kunna bli så som jag var förut. Fast det har jag inte blivit, hur än jag försökt. Jag har lyckats jobba mig tillbaka till 25 % arbetsförmåga. Något som läkare och specialister är förvånade över att jag har kunnat klara, de som sett mig hur dålig jag var när jag blev sjuk. Fast jag är en envis sort av människa och det har hjälpt mig att nå dit där jag är idag.

   Det jag protesterar mot när det gäller trygghetssystemen är hur de fungerar i verkligheten IDAG. Inte mot hur det skulle ha kunnat vara eller vilka som skulle ha kunnat beslutat om förändringarna som har gjorts.

   Jag bloggar och skriver artiklar om hur verkligheten är för mig som sjukskriven idag. Det är Alliansen som har det fulla ansvaret för att sjuka och ibland mycket sjuka människor idag utförsäkras i Sverige. Utförsäkringarna drabbar inte bara den sjukskrivne, utan också alla de människor runt omkring den personen. Det anstränger och förstör relationer. Det ger ökad arbetsbelastning åt både människor i vården och på myndigheter. Det gör att människor, oftast kvinnor, ibland blir helt ekonomiskt beroende av sin partner i stället för att vara ekonomiskt självförsörjande som varje vuxen människa har rätt att vara.

   Jag har själv gått igenom en utförsäkring och vet hur den fick mig att dyka ner i en grop som jag fortfarande, tre år efteråt, försöker att jobba mig upp ur igen. Fast kroppens läkning går inte att påskynda mer än att ta hand om sig så gott man kan.

   Det är ovärdigt ett samhälle att utförsäkra svaga och sjuka människor. Ingen sjuk människa blir friskare av att stressas, pressas eller bli misstrodd.

   Dessutom försvinner den ersättning man får från ev. avtalsförsäkring ofta i samband med att man utförsäkras. Det ger en långtidssjukskriven med ofta redan ekonomisk stress, ännu mer ekonomisk stress.

   Jag själv fick ingen rehabilitering i samband med min utförsäkring. Jag ansågs för svag för det då. Det jag behöver för att läka samman så mycket som möjligt är lugn och ro och att få göra det jag själv känner att jag mår bra av i den takt som jag själv känner att jag klarar av.

   Idag har jag sjukersättning tills vidare till 75 %. Jag fick det beviljat i höstas. Det var en stor lättnad inuti mig samtidigt som jag nog för alltid kommer att bära på en sorg inuti mig att jag inte kan jobba så som jag tänkte mig mitt liv. Jag älskade att arbeta och att ha arbetskompisar.

   Jag begär inte att den som inte själv blivit utförsäkrad ska förstå hur det är. Fast jag har rätt som människa att få respekt för hur jag upplever min verklighet som sjukskriven.

   Systemet med utförsäkringarna bör stoppas omedelbart, anser jag. Som sagt är det Alliansen som beslutade och genomförde utförsäkringarna. De har också möjligheten att avsluta dem, fast det vill de inte. Se vidare i min blogg svar från de olika politiska partierna direkt till mig i den här frågan.

   En skön sommar önskar jag dig tillbaka!

   Allt gott!

   Radera
 3. Vill "knacka på din dörr" lite försiktigt..
  bjuda Dej massor av ljuvliga jordgubbar i
  en stor fin skål
  kanske sätter vi oss på en filt under ett
  sommarträd och njuter "gubbarna"

  En skön och vilsam Midsommar Du fina
  från Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Louise, för din fina midsommarhälsning till mig! :)

   Jag ska ta det lugnt i midsommar. Äta sill och potatis och jordgubbar. Njuta av allt det vackra som är därute i naturen nu, blommorna och all grönskan. Gosa och leka med min lilla hund. :)

   Jag önskar dig också en skön och vilsam midsommar. Ta väl hand om dig. :)

   Kram

   Radera